POSLEDICE BREGZITA: Britaniji posle vozača kamiona sada nedostaju mesari, šalje meso na tranžiranje u Evropsku uniju
Foto: Shutterstock

situacija ozbiljna

POSLEDICE BREGZITA: Britaniji posle vozača kamiona sada nedostaju mesari, šalje meso na tranžiranje u Evropsku uniju

Planeta -

Prerađivači mesa u Velikoj Britaniji prinuđeni su da u Evropsku uniju šalju meso - namenjeno domaćoj proizvodnji - na tranžiranje jer nemaju dovoljno obučenih radnika.

Proizvođači junetine svoje meso šalju u Irsku na obradu i pakovanje, proizvođači svinjetine okreću se Holandiji. Sve ovo je posledica razlaza Britanije i Evropske unije i dešava se, navodi Fajnenšl tajms, uprkos najavama vlade da će sezonskim radnicima produžiti vize kako bi premostili nestašicu radnika.

Izvoz mesa na preradu u EU košta dodatnih 1500 funti za svaki tovar, uključujući troškove transporta, carine i zdravstveni sertifikat.

Trenutno se meso proverava u EU kada se izvozi u Britaniju ali ne i na ulasku u britaniju jer su postbregzit kontrole uzvoza na hranu i životinjske proizvode dva puta odlagane i sada bi trebalo da počnu da se primenjuju u julu 2022.

Prerađivači mesa žale se na nestašice kvalifikovanih radnika i mesara i upozoravaju da šestomesečno produženje vize sezonskim radnicima kako bi im pomogli u tranžiranju 10.000 svinja koje su ubijene na farmama jer one nisu imale dovoljno kapaciteta da ih drže, neće biti dovoljno, naročito jer većina proizvođača i prerađivača još uvek nije videla nijednog od tih obećanih radnika.

Mesnoj industriji Britanije nedostaje između 10.000 i 12.000 radnika, tako da 800 radnika koji će ostati još pola godine duže, neće mnogo promeniti situaciju, a eksperti upozoravaju da je za obuku potrebno bar 18 mesec.

Mesari nisu jedino što nedostaje Britaniji - zbog manjka vozača, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva već izvesno vreme trpi, dolazi do nestašica i zastoja, a vozači iz EU ne pokazuju nikakvu želju da rade na Ostrvu.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track