ZABORAVITE NA RASOL: Arheolozi u antičkoj vinariji pronašli 1400 godina star prsten koji se koristio za lečenje mamurluka
Foto: Printscreen/Facebook/Israel Antiquities Authority

arheologija

ZABORAVITE NA RASOL: Arheolozi u antičkoj vinariji pronašli 1400 godina star prsten koji se koristio za lečenje mamurluka

Planeta -

Zlatni prsten sa ametistom, za koji se verovalo da sprečava pojavu mamurluka, pronađen je u najvećoj antičkoj vinariji.

"Spektakularni" prsten pronašao je tim arheologa u gradu Javne u centralnom Izraelu na mestu gde je nekada postojala ogromna vizantijska fabrika vina koja je otkrivena ranije ove godine i koja je na svom vrhuncu proizvodila do dva miliona litara vina godišnje.

Veruje se da je prsten sa ljubičastim kamenom nosila osoba višeg statusa kao znak svog bogatstva, verovatno u 7. veku. Moguće je i da je vlasnik prstena bio degustator koji je smatrao da će kamen ublažiti posledice mamurluka, što je bio široko rasprostranjeni mit antičkog sveta.

Izraelsko odeljenje za antikvitete (IAA) navodi da se ametist pominje u Bibliji i da se smatralo da sprečava mamurluke.

"Mnoge vrline vezuju se za ovaj kamen, uključujući sprečavanje mamurluka, što je ironično budući da je prsten pronađen u blizini vizantijske vinarije", naveli su oni.

Arheolozi još uvek nisu utvrdili starost prstena ali, pošto je pronađen u slojevima kasnog vizantijskog i ranog islamskog perioda (7. vek), veruju da je prsten star oko 1400 godina.

Mada, navode iz IAA, postoji mogućnost da je reč o nasledstvu koje je prenošeno sa generacije na generaciju. "Zapravo, zlatno prstenje sa ametistom bilo je uobičajeno u rimskom dobu. Stoga je moguće da je prsten bio vlasništvo nekog bogataša koji je živeo u Javnu još u trećem veku", naveli su eksperti.

Stari Grci su pokrenuli trend nošenja ametista kako bi ublažili posledice pijančenja. Ime popularnog kamena na grčkom znači "nije pijan" i u antičko vreme se verovalo da može da potre efeke alkohola.

"Da li je osoba koja je nosila prsten želela da izbegne pijanstvo zbog ispijanja velike količine vina. Verovatno nikada nećemo saznati", rekao je dr Eli Hadad, direktor iskopavanja za Tajms of Izrael.

Arheolozi su na lokalitetu u Javnu pronašli pet ogromnih presa za vino, skladišta i posude za vino poznato pod imenom Gaza ili Aškelon, koje je potom izvoženo po celom Mediteranu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track