OVO JE FESTIVAL LAŽNOG ZELENOG MARKETINGA GLOBALNOG SEVERA: Hiljade mladih planira protest u Glazgovu, dolazi i Greta Tunberg
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

klimatski samit

OVO JE FESTIVAL LAŽNOG ZELENOG MARKETINGA GLOBALNOG SEVERA: Hiljade mladih planira protest u Glazgovu, dolazi i Greta Tunberg

Planeta -

Hiljade mladih aktivista spremaju se da izađu na ulice Glazgova u znak protesta, kako kažu, zbog opasnog nedostatka akcije lidera na klimatskom samitu COP26.

Šestog dana konferencije očekuju se protesti širom škotskog grada kako bi se naglasila neusklađenost između sporog smanjenja emisija i klimatske hitnosti koja pogađa zemlje širom sveta.

"Izgovaraju velike reči i daju velika obećanja"

Organizatori globalnog pokreta "Petak za budućnost" saopštili su da očekuju gomilu ljudi na tročasovnom protestu "Dana mladih" u okviru COP26, na kojem će se pojaviti istaknute aktivistkinje Greta Tunberg i Vanesa Nakate.

0641400630, Greta Tunberg
foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Profimedia

"Na ovom klimatskom samitu UN-a, ponovo vidimo svetske lidere kako govore velike reči i daju velika obećanja“, rekla je Mice Džoel Tan, aktivistkinja sa Filipina.

"Potrebna su nam drastična smanjenja emisije ugljen-dioksida, kompenzacija od globalnog severa do globalnog juga za prilagođavanje i suočavanje sa gubicima i štetom, i moramo da stanemo na kraj industriji fosilnih goriva“, dodala je ona.

Dva dodatna obećanja za smanjenje upotrebe fosilnih goriva

Izaslanici iz skoro 200 zemalja borave u Glazgovu kako bi osmislili kako postići ciljeve postavljene Pariskim sporazumom u pogledu ograničavanja porasta temperature između 1,5 i 2 stepena Celzijusa.

Proces koji predvode UN podstiče zemlje da se obavežu na smanjenje sve većih emisija i nalaže bogatijim emiterima da pomognu zemljama u razvoju da finansiraju svoje energetske promene i da se izbore sa klimatskim efektima.

Lideri su u četvrtak dali još dva obećanja da će smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Greta nije zadovoljna

Dvadeset zemalja, uključujući velike finansijere poput SAD i Kanade, obećalo je da će prekinuti finansiranje fosilnih goriva u inostranstvu do kraja 2022.

Više od 40 zemalja se obavezalo da će postepeno izbaciti iz upotrebe ugalj, fosilno gorivo koje najviše zagađuje. Detalji su, pak, ostali nejasni, a vremenski okvir u kojem bi to trebalo da se dogoditi nije otkriven.

Greta Tunberg nije bila impresionirana.

"Ovo više nije konferencija o klimi. Ovo je festival lažnog zelenog marketinga globalnog severa", napisala je ona na Tviteru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track