DEVET POLITIČKIH PLEMENA SAD: Upoznajte levičare autsajdere, ambivalentnu desnicu, posvećene konzervativce, liberale establišmenta
Foto: AP/Jabin Botsford, EPA/Oliver Contreras

politika

DEVET POLITIČKIH PLEMENA SAD: Upoznajte levičare autsajdere, ambivalentnu desnicu, posvećene konzervativce, liberale establišmenta

Planeta -

Američki birači podeljeni su u devet političkih plemena, četiri koja naginju ka levici, četiri ka desnici i jednu "stresiranu" grupu birača koja nije mngo zainteresovana za politiku.

Istraživački centar Pju tokom jula anketirao je 10.221 odraslog Amerikanca i rezultati njihovog istraživanja pokazali su da osim što je američki politički sistem duboko podeljen na demokrate i republikance, unutar ove dve glavne i jedine stranke postoje žestoke podele po pitanju rasne pravde, abortusa, poreza i buduće uloge bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ovo je devet "plemena" američke politike.

Konzervativci zastave i vere

Ova grupa je "intenzivno konzervativna po svim pitanjima", navodi Pju. Oni čine 23 posto republikanaca i nezavisnih koji naginju ka republikancima i jedna su od dve najveće grupe koje naginju ka Republikanskoj partiji (GOP). Mahom je reč o belcima i hrišćanima.

Oni se, više od svih ostalih, zalažu da vladina politika prati njihove verske vrednosti. Takođe su manje skloni kompromisu u politici. Većina veruje da je Tramp pobedio na izborima 2020. godine. Pju navodi i da 79 procenata ove grupe veruje da se previše pažnje poklanja upadu Trampovih pristalica na Kapitol 6. januara.

Posvećeni konzervativci

Ova grupa ima slične stavove kao i "konzervativci zastave i vere" ali su, navodi Pju, "nešto nežniji". Oni čine 15 posto republikanaca i nezavisnih koji naginju ka GOP. Orijentisani su ka biznisu i manjoj vladi i skloniji su kompromisima od konzervativaca zastave i vere i pripadnika populističke desnice.

Takođe veruju da SAD moraju da svoje odnose sa stranim saveznicima poređaju po nekom prioritetu. Iako su pripadnici ovog "plemena" glasali za Trampa, nisu preterano oduševljeni njime i mnogo im više leže ljudi poput bivšeg republikanskog predsednika Ronalda Regana.

Populistička desnica

Ova grupa je, uglavnom, manje obrazovana od drugih i njihovi članovi mahom žive u ruralnim zajednicama. Čine 23 posto republikanskog tela. Izuzetno su kritički nastrojeni prema imigrantskim politikama SAD i američkim korporacijama. Oni su jedina republikanska grupa koja smatra da ekonomski sistem SAD nepravedno podržava interese moćnika.

Veruju, što je inače nešto što je predložio demokratski predsednik Džo Bajden, da Amerikanci koji zarađuju više od 400.000 dolara moraju da plaćaju više poreze. Pju navodi i da 81 procenat pripadnika ove grupe želi da Tramp i dalje ostane istaknuta politička figura.

Ambivalentna desnica

Ovo je "najmlađa" grupa konzervativnih birača. Imaju tradicionalno konzervativne stavove po pitanjima manje vlade, ekonomskog sistema, rase i pola. Sa druge strane, skloniji su podržavanju legalizacije marihuane, prava na abortus i istopolnih brakova.

Iako je većina glasala za Trampa na prošlim izbprima, 63 posto njih ne želi da on i dalje ostane važna figura Republikanske partije. Četvrtina grupe se identifikuje kao demokrate, dok 18 posto sebe doživljava kao GOPovce.

Progresivna levica

Progresivna levica je jedina većinski bela grupa demokrata. Oni čine 12 posto birača Demokratske stranke. Imaju vrlo liberalne stavove po gotovo svim pitanjima. Razlikuju se od takozvanih "establišment liberala" jer podržavaju promene kojima bi se rešilo pitanje rasne nejednakosti. Zalažu se i za veću i širu socijalnu pravdu i bezbednost. Oni su, navodi Pju, politički najangažovanija demokratska grupa.

Establišment liberali

Establišment libeali su sa druge strane vrlo slobodoumni ali se istovremeno opiru velikim promenama i zalažu za politički kompromis. Većina veruje da demokrate treba da uključe u svoje redove i one koji imaju i neke republikanske stavove. Oni čine 23 posto demokratskog tela.

Glavni igrači demokrata

Ovo je najstarija grupa demokrata, birača koji su lokalni partiji i umereni po nekim pitanjima. Oni su manje visoko obrazovani od drugih demokratskih grupa i čine 28 posto demokratskog tela. Iako se lično predstavljaju kao politički umereni, većina njihovih stavova je liberalna.

Kada je reč o imigraciji, više od drugih demokrata smatraju da je ilegalna migracija veliki problem. Takođe su veliki ljubitelji vojske. Ova grupa okuplja čak 40 posto afroameričkih demokrata.

Autsajderska levica

Ovo je najmlađa grupa demokratskih birača. Čine 16 posto birača ove političke opcije. Glasali su za Džoa Bajdena na prošlim izbprima ali su duboko frustrirani političkim sistemom i Demokratskom strankom. Liberalni su osim po pitanju rase, klimatskih promena i imigracije. Smatraju se politički nezavisnim. Nisu pouzdani birači ali će mahom glasati za demokratskog kandidata.

Stresirani birači sa strane

Ova grupa predstavlja 15 posto američke populacije i 10ak posto biračkog tela. Njihovi politički stavovi su kombinacija liberalnih i konzervativnih ideja. Kada je reč o ekonomiji, mahom su liberalni, dok su konzervativci po pitanju društvenih problema. Ekonomski su "pod stresom", navodi Pju.

Ono što im je svima zajedničko je opšta nezainteresovanost za politiku. Svega 45 posto članova ove grupe glasalo je na izborima prošle godine i polovina njih za Bajdena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track