ŽENA SABOTIRALA AMERIČKE PODMORNICE: Radila u brodogradilištu, otkrivena posle nekoliko decenija, ovo su joj motivi! VIDEO
ilustracija, Foto: Huntingtoningalls.com

lukavo

ŽENA SABOTIRALA AMERIČKE PODMORNICE: Radila u brodogradilištu, otkrivena posle nekoliko decenija, ovo su joj motivi! VIDEO

Planeta -

Ilejn Meri Tomas, koja ima 67 godina i iz Auburna u Vašingtonu, priznala je u ponedeljak u Okružnom sudu SAD krivicu za prevaru u slučaju u kojem su tužioci naveli da je falsifikovala rezultate u najmanje 240 slučajeva proizvodnje čelika između 1985. i 2017. godine.

Mornarica nije otkrila koje su podmornice pogođene Tomasovim delovanjem i nema navoda da je bilo koji od trupa broda otkazao. Međutim, bile su potrebne popravke i održavanje kako bi bili sposobni za plovidbu, što je dovelo do povećanih troškova.

Tomas je bila direktor metalurgije u livnici u Takomi. Ta livnica je obezbedila čelične odlive koje koriste izvođači u izgradnji trupa podmornica za mornaricu.

Livnicu je kupio Bradken 2008. godine, ali kompanija nije znala za prevaru sve do 2017. godine, kada je drugi metalurg otkrio da su testne kartice izmenjene, kao i druga neslaganja, i obavestio kompaniju.

Kada se suočila sa tom informacijom, Tomas je navodno rekao "Da, to izgleda loše" i sugerisao da je falsifikovala neke rezultate testova jer je verovala da je politika mornarice testiranja na -100F (-70C) bila "glupa".

Tomasovoj sada preti kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna od milion dolara. Kazna će joj biti izrečena u februaru.

Američko tužilaštvo za zapadni okrug Vašingtona priznalo je u saopštenju da Bredken nije znao za prevaru pre 2017. godine i otkrilo je situaciju mornarici kada su je otkrili. Takođe su otpustili Tomasovu kada su falsifikovani rezultati izašli na videlo.

Međutim, tužioci su rekli da je Bradken takođe „davao pogrešne izjave koje sugerišu da neslaganja nisu rezultat prevare“.

Bradken je priznao da su te izjave „omele istragu mornarice i njene napore da otklone rizike koje predstavlja Bradkenova prevara“ i kompanija je sklopila sporazum o odloženom krivičnom gonjenju i platila kaznu od više od 10,8 miliona dolara 2020.

Tomasov advokat Džon Karpenter podneo je izjavu u njeno ime američkom Okružnom sudu u ponedeljak u kojoj kaže da je „koristila prečice i dala materijalne lažne izjave“.

„Gospođa Tomas nikada nije nameravala da ugrozi integritet bilo kog materijala i zadovoljna je što vladina testiranja ne sugerišu da je strukturni integritet bilo koje podmornice u stvari bio ugrožen“, napisao je Karpenter.

"Ovaj prekršaj je jedinstven po tome što nije bio motivisan pohlepom niti bilo kakvom željom za ličnim bogaćenjem. Ona žali što nije pratila svoj moralni kompas - priznavanje lažnih izjava teško da je ona zamislila da doživi svoje penzionerske godine", dodao je on.

Ministarstvo pravde saopštilo je da će preporučiti zatvorsku kaznu u najnižoj meri u odnosu na ono što sud odluči da je raspon kazne u njenom slučaju.

Kurir.rs/Nesweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track