OVA EVROPSKA ZEMLJA DELIMIČNO SE ZATVARA: Lokdaun će trajati tri nedelje, evo šta podrazumeva
Foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

BORBA PROTIV VIRUSA

OVA EVROPSKA ZEMLJA DELIMIČNO SE ZATVARA: Lokdaun će trajati tri nedelje, evo šta podrazumeva

Planeta -

Holandija će sutra biti delimično zatvorena na tri nedelje, što znači da će se restorani i prodavnice zatvarati ranije, a publika neće biti dozvoljena na većim sportskim događajima, kako bi se suzbio nagli porast zaraze korona virusom, odlučeno je danas, piše Index.

Premijer Mark Rute rekao je u televizijskom obraćanju da će strože mere koje se uvode biti na snazi tri nedelje.

"Večeras donosimo vrlo neugodnu poruku sa vrlo neugodnim i dalekosežnim merama", rekao je Rute. "Virus je svugde i svugde se treba boriti (protiv njega)".

Demonstranti u Hagu izrazili su nezadovoljstvo jer je Rute najavio mere koje će stupiti na snagu u subotu.

"Na sreću, ogromna većina stanovništva je vakcinisana, inače bi jad u bolnicama u ovom trenutku bila nemerljiv", naglasio je Rute.

Supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni ranije će se zatvarati i ponovo će biti uvedene mere socijalne distance. Ne preporučuje se više od četiri posetioca u domovima, a bilo bi preporučljivo raditi od kuće kad god je to moguće.

Škole ostaju otvorene

Veliki sportski događaji igraće se bez publike, uključujući i meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Holandije i Norveške sledeće nedelje.

Škole ostaju otvorene i izlazak iz domova je dozvoljen.

Rute je takođe rekao da vlada traži načine da nakon tri nedelje delimičnog zatvaranja ograniči pristup javnosti ljudima koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus dok se testovi više ne bi priznavali.

Novi slučajevi korona virusa u zemlji od 17,5 miliona brzo su porasli nakon ublažavanja mera socijalne distance u septembru. Novi talas infekcija izvršio je pritisak na bolnice širom zemlje, prisilivši ih da smanje uobičajeno lečenje pacijenata kako bi lečili pacijente zaražene kovidom-19.

Novo zatvaranje znači drastičan zaokret u politici holandske vlade

Bolnice su ranije najavljivale da u sadašnjim okolnostima neće moći da prežive zimu bez novih mera.

0641394947, Holandija, korona virus, bolnica
foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U cilju borbe protiv pandemije, vladino savetodavno veće stručnjaka u četvrtak je preporučilo prvi delimični karantin i ograničenje ulaska u javne prostore za ljude koji nisu u potpunosti vakcinisani ili se nedavno nisu oporavili od infekcije korona virusom.

Novo zatvaranje znači drastičan zaokret u politici holandske vlade, koja je do prošlog meseca smatrala da relativno visoka stopa vakcinacije znači da će dodatno olakšati mere do kraja godine, navodi Rojters.

Mnoge druge razvijene zemlje smatraju da vakcinacija znači da zatvaranje nije neophodno, a Britanija se oslanja na dodatnu dozu vakcine za jačanje imuniteta.

Dodatne doze vakcine do sada su omogućene samo maloj grupi ljudi

Oko 85 odsto odrasle populacije u Holandiji u potpunosti je vakcinisano protiv kovida-19. Dodatne doze vakcine do sada su omogućene samo maloj grupi ljudi sa slabim imunitetom i biće ponuđene osobama starijim od 80 godina u decembru.

Prošlog meseca, otprilike 55 odsto pacijenata u holandskim bolnicama i 70 odsto onih na intenzivnoj nezi bilo je nevakcinisano ili delimično vakcinisano, prema podacima Holandskog instituta za zdravlje (RIVM).

Zemlja je do sada imala 2,2 miliona zaraženih i 18.612 umrlih od početka pandemije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track