SADA I FRANCUSKA TRAŽI OD RUSIJE DA UTIČE NA MINSK: Ministri spoljnih poslova i odbrane zatražili od Lavrova i Šojgua angažovanje
Foto: Profimedia / Daniel Pier/NurPhoto

zaustaviti priliv migranata

SADA I FRANCUSKA TRAŽI OD RUSIJE DA UTIČE NA MINSK: Ministri spoljnih poslova i odbrane zatražili od Lavrova i Šojgua angažovanje

Planeta -

Francuske vlasti pozvale su danas Rusiju da utiče na Belorusiju kako bi se zaustavio priliv migranata iz te zemlje u Evropsku uniju.

EU je ranije optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji to demantuje, da je orkestrirao talas migranata uglavnom sa Bliskog istoka, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Francuski ministri spoljnih poslova i odbrane, Žan-Iv Le Drian i Florans Parli ohrabrili su na sastanku u Parizu ruske kolege, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua da utiču na Belorusiju kako bi zaustavila talas migranata.

Rusija je glavni saveznik Belorusije i danas je izvela vojne manevre sa beloruskom vojskom u zapadnoj Belorusiji, blizu granice sa Poljskom, usred migrantske krize.

Nekoliko hiljada migranata koji žele da udju na tlo EU, nekoliko dana se nalazi na granici izmedju Belorusije i Poljske.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia /Daniel Pier/NurPhoto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track