KO JE STIV BENON? Za jedne Trampov DART VEJDER, za druge POLITIČKI GURU NEOEVROPSKE desnice, koji ideje crpi od Aleksandra Dugina!
Foto: EPA-EFEMASSIMO PERCOSSI, Profimedia

Januarska pobuna u sad

KO JE STIV BENON? Za jedne Trampov DART VEJDER, za druge POLITIČKI GURU NEOEVROPSKE desnice, koji ideje crpi od Aleksandra Dugina!

Planeta -

Vest o hapšenju Stiva Benona, bliskog saradnika Donalda Trampa, koji je optužen za nepoštovanje suda nakon što je prkosio sudskom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje januarsku pobunu u američkom Kapitolu, odjeknula je kao bomba.

Benon se jutros predao FBI, a uskoro se očekuje njegovo pojavljivanje pred sudom. Benon je pozvan da svedoči o tome šta je znao o planovima za protest koji je završen upadom u Kongres. Predstavnički dom je prošlog meseca izglasao da se slučaj pošalje Ministarstvu pravde, koje je u petak odlučilo da krivično goni Benona (67) koji bi sad mogao da se suoči sa kaznom do godinu dana zatvora i 100.000 dolara.

Ko je Stiv Benon

Stiv Benon se u medijima označavao kao prvi strateg Bele kuće i blizak Trampov savetnik, "Trampov Dart Vejder" neki su govorili i da je mastermajnda iz senke. Benon je kako je svojevremeno tvrdio bio proteran iz Bele kuće od starih, nedodirljiv kadrova duboke države, kojima je njegov pristup previše smrdeo na nacionalizam.

Pre ulaska u Belu kuću bio je urednik uticajnog konzervativnog portala Breitbart i vodeći ideolog AltRighta (alternativne desnice). Za njega segovorilo da u Evropi promoviše američku verziju ruske politike. Ostao je upamćen kao desničar koji je obožavao luksuz, koji je više bio u Evropi nego u SAD. Da se sastajao sa najviđenijim desničarima i nudio im svoju pdršku i znanje da uništi globalnu elitu, pod okrliljem svoje NGO (nevladine organizacije) "Movement" sa sedištem u Briselu.

U Francuskoj je otvoreno podržavao Mari Le Pen u trci za evropski parlament, zbog čega je došao pod udar francuskog predsednika Emanuel Makrona koji je otvoreno optužio Benona i ruske oligarhe da kuju zaveru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja EU.

Donald Tramp
foto: AP

Benon je nudio analize, istraživanja i ideološki materijal. Najveća želja mu je bila da želi da stvori populističku desničarsku supergrupu koja bi mogla da osvoji trećinu od 751 poslaničkog mesta u Parlamentu EU. Njegov pokret je imao za cilj ujedinjenje stranaka širom Evrope, od Severne Lige u Italiji, mađarskog Fidesa, belgijskih i poljskih nacionalista, do Alternative za Nemačku i austrijske Slobodarske stranke.

Opčinjen Aleksandrom Duginom

Ideologija Stiva Benona u velikoj meri se poklapa sa onom koju zastupa ruski filozof i geopolitičar Aleksandar Dugin. Njima je zajednički stav da su se globalne elite urotile protiv običnih ljudi i da glavni sukob ne treba da postoji između Rusije i SAD, već između humanog, hrišćanskog i internacionalnog, ugnjetavajućeg kapitalizma. Suverenitet individualnih država je neprikosnoven kako za Benona, tako i za Dugina. I jedan i drugi sebe smatraju revolucionarima i protagonistima novog nacionalizma koji dozvoljava jednakost država-nacija.

Stiv Benon
foto: EPA-EFEJIM LO SCALZO

Vešt u izbornim kampanjama

Nemački novinar Tilman Jens upozorio je svojevremeno da je Benon posebno opasan i vešt u izbornim kampanjama.

"Benon je uvek sebe video kao gospodara tame. Ne voli transparentnost, uvek je u pozadini. Nikada se nije gurao u prvi red, već je delao kao snajperista iz drugog ili trećeg reda. To je opasno kod njega ", rekao je Jens pre četiri godine za "Dojče vele" dodajući da Benon već ima iskustva u Evropi.

"Bio je u upravnom odboru britanske agencije "Kembridž analitika", koja je preko Fejsbuka pribavila zastrašujuće precizne podatke o desetinama miliona američkih birača kojima su zatim servirani za njih prilagođeni oglasi. Cilj je bila pobeda Trampa. Isto je učinjeno i tokom kampanje za Bregzit. On je zaista odlučujuće upravljao kampanjom za Bregzit. Često se sretao sa Borisom Džonsonom. Opasnost se sastoji u tome da, koristeći sva sredstva bez skrupula, Benon inicira izbornu kampanju potpuno novih dimenzija. Prema tome, sve ono na šta smo navikli biće dečja igra", upozorio je nemački novinar.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:22

NA POMOLU NOVI HLADNI RAT IZMEĐU KINE I AMERIKE? Kakva će biti spoljna politika Bajdenove administracije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track