OŠTRO IZ PEKINGA Si Đinping upozorio Bajdena da se drži podalje od Tajvana!
Foto: Profimedia

RAZGOVARALI TRI I PO SATA

OŠTRO IZ PEKINGA Si Đinping upozorio Bajdena da se drži podalje od Tajvana!

Planeta -

Virtuelni samit lidera Kine i Sjedinjenih Država protekao je u napetoj atmosferi i bez postizanja bilo kakvog konkretnog dogovora

Prvi virtuelni samit lidera Kine Si Đinpinga i Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena protekao je u napetoj atmosferi, a uprkos tome što je trajao tri i po sata nije postignut nikakav konkretan dogovor! Kako prenosi BBC, video-samit, koji je trajao tri sata u dve sesije, trebalo je da doprinese smanjenju tenzija između Pekinga i Vašingtona, ali to se nije dogodilo.

Brojni izazovi

Kineski lider je iskoristio susret da oštro upozori svog sagovornika da se drži podalje od Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije. - Svako ohrabrivanje nezavisnosti Tajvana bilo bi igranje s vatrom za Ameriku. Svako ko se igra s vatrom se opeče - rekao je Đinping, koji je za jedan od svojih najvažnijih ciljeva najavio ujedinjenje odmetnutog ostrva sa maticom. Đinping je dodao i da Kina i SAD moraju da unaprede komunikaciju i da se zajednički suoče sa svim izazovima: - Čovečanstvo živi u globalnom selu i zajedno moramo da se suočimo s višestrukim izazovima. Kina i Amerika moraju da unaprede komunikaciju i saradnju.

Pozdrav na početku virtuelnog samita... Džo Bajden i Si Đinping
Pozdrav na početku virtuelnog samita... Džo Bajden i Si Đinpingfoto: Profimedia

Prozivka na fin način - Si: Moj stari prijatelju...

Si Đinping je od početka krenuo bez ustezanja i isprozivao je Bajdena na fin način, nazivajući ga "moj stari prijatelju" na početku samita. Ovaj potez je usledio nakon što je šef Bele kuće u više navrata u javnosti demantovao da je blizak s predsednikom Kine. Bajdena su republikanci često kritikovali zbog mekog stava prema Pekingu. Ovo je bio treći put da Bajden ima razgovore s Đinpingom od kada je u januaru položio zakletvu i postao predsednik SAD.

Podsećamo, šef Bele kuće Bajden nedavno je izjavio kako će Amerika vojno pomoći Tajvan u slučaju napada Kine, što je izazvalo žestoke reakcije iz Pekinga. Bela kuća je saopštila da je Bajden istakao kako se Amerika "snažno protivi svim jednostranim naporima da se promeni status kvo ili naruše mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu". Bajden je istakao i zabrinutost SAD zbog kršenja ljudskih prava u Hongkongu, kao i situacije oko Ujgura u provinciji Sinđan, na severozapadu Kine.

"Domaći" problemi

Po pitanju odnosa u trgovini Bajden je poručio da Amerika mora da zaštiti svoje radnike i industriju od nefer trgovine i ekonomskih poteza iz Kine, dok je Đinping istakao kako Amerika mora da prestane da zloupotrebljava koncept nacionalne bezbednosti kada se protivi prodoru kineskih kompanija. Odnosi između Kine i SAD su naglo pogoršani dolaskom Donalda Trampa na čelo Amerike. Tramp je s Kinom vodio žestok trgovinski rat. Sadašnji lideri imaju brojne probleme na domaćem planu. Bajdena muče rast inflacije, rat protiv koronavirusa i posledice haotičnog povlačenja iz Avganistana, dok je Đinping suočen s nestašicom energenata i usporenim rastom koji doprinosi siromaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track