U MEKSIKU PALA ŽENA MOĆNOG NARKO-BOSA: Supruga El Menča bila ključna za finansije kartela iz Haliska VIDEO
Foto: Profimedia

borba

U MEKSIKU PALA ŽENA MOĆNOG NARKO-BOSA: Supruga El Menča bila ključna za finansije kartela iz Haliska VIDEO

Planeta -

Meksička vojska je u utorak uhapsila suprugu meksičkog narko bosa Nemesija Oseguera Servantesa, najpoznatijeg kao "El Menčo", u zapadnoj državi Halisko, saopštili su meksički zvaničnici.

Rozalinda Gonzales Valensija privedena je u opštini Zapopan u Halisku što je "značajan udar na finansijsku strukturu organizovanog kriminala u državi Halisko", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Gonzales je privedena zbog raznih krivičnih dela, a dokazi ukazuju na njenu umešanost u „nezakonite finansijske operacije organizovane kriminalne grupe“, dodaje ministarstvo.

Oseguera, bivši policajac, vođa je ultranasilnog kartela nove generacije iz Haliska (CJNG), najmoćnije kriminalne grupe u Meksiku zajedno sa kartelom Sinaloa.

Oseguera, kome su američke vlasti dodelile nagradu od 10 miliona dolara 2018. godine, rukovodio je pojavom CJNG-a kao kriminalne imperije koja se prostire na pet kontinenata i jedan je od retkih dugoročnih vođa kartela koji su izbegli hapšenje.

CJNG je okrivljen za krijumčarenje ogromnih količina droge, uključujući sintetički opioidni fentanil, u Sjedinjene Države, gde je smrtnost od predoziranja uglavnom povezana sa fentanilom narasla na više od 93.000 u 2020, pokazuju američki podaci.

Gonzales je ranije uhapšen u maju 2018, ali je pušten uz kauciju nekoliko meseci kasnije.

Oseguerina ćerka, Džesika Johana Oseguera Gonzalez, uhapšena je u februaru 2020. godine, a prošlog maja je na američkom sudu priznala krivicu za obavljanje finansijskih poslova sa meksičkim firmama identifikovanim kao trgovci narkoticima.

Kurir.rs/reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track