PRESTANI DA SE FOKUSIRAŠ NA PROŠLOST I OKRENI SE BUDUĆNOSTI: Redak komentar Ruperta Mardoka na račun Donalda Trampa
Foto: EPA/JUSTIN LANE

šef foksa

PRESTANI DA SE FOKUSIRAŠ NA PROŠLOST I OKRENI SE BUDUĆNOSTI: Redak komentar Ruperta Mardoka na račun Donalda Trampa

Planeta -

Šef Foks Njuza prilično je škrt sa komentarima kada je reč o bivšem predsedniku koga su mnogi komentatori sa njegove mreže podržavali.

Šef Foks Njuza Rupert Mardok ocenio je da Donald Tramp treba da prestane da se fokusira "na prošlost", u retkom javnom prekoru bivšeg američkog predsednika.

Obraćajući se godišnjoj skupštini akcionara Njuz Korpa, Mardok je rekao: "Trenutna američka politička debata je duboka, bilo da se radi o obrazovanju ili blagostanju ili ekonomskim prilikama. Ključno je da konzervativci igraju aktivnu, snažnu ulogu u toj debati, ali to se neće dogoditi ako predsednik Tramp ostane fokusiran na prošlost. Prošlost je prošlost, a zemlja je sada u nadmetanju da definiše budućnost".

Mardok je takođe kritikovao tehnološke gigante poput Fejsbuka i Gugla optuživši ih da pokušavaju da "ućutkaju konzervativne glasove“ i manipulišu tržištem digitalnih oglasa na štetu izdavača, oglašivača i javnosti.

Rekao je akcionarima da su "brze Google vesti“ otkrile obrazac selektivnosti ili cenzure.

"Oba ova pitanja ističu fundamentalnu potrebu za algoritamskom transparentnošću“, rekao je Mardok. "Ideja lažno promovisana od strane platformi da su algoritmi nekako objektivni i isključivo naučni je potpuna besmislica. Algoritmi su subjektivni i njima ljudi mogu manipulisati kako bi ubili konkurenciju i oštetili druge ljude, izdavače i preduzeća. Ono što smo videli u poslednjih nekoliko nedelja u vezi sa praksama na Fejsbuku i Guglu sigurno pojačava potrebu za značajnom reformom", rekao je on.

Mardok retko kad komentariše Trampa koga je, inače, promovisala većina najvažnijih Foksovih komentatora. Od svog poraza Tramp je nastavio da forsira neosnovane teorije zavere da je izbore "ukrao" Džo Bajden, koji je pobedio Trampa sa razlikom od više od 7 miliona glasova.

Do sada se 90-godišnji medijski mogul javno držao po strani i nije komentarisao izbore. Ali prema Mardokovom biografu Majklu Volfu, on je Trampa nazvao "j*benim idiotom“.

Tramp je imao komplikovane odnose sa Foksom tvrdeći, bez dokaza, da je njegov rejting "potpuno pao“ nakon što je novinski kanal rano proglasio na pobedu Bajdena na poslednjim izborima. On je uspostavio bliže veze sa Foksovim mnogo manjim rivalima OAN-om i Njuzmaksom, ali je izgubio veliki deo svog prisustva u onlajn medijima nakon što su ga Fejbuk i Tviter zabranili.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track