ISPOVEST AMERIČKOG VETERANA IZ AVGANISTANA: Ambasada SAD u Pakistanu mu spustila slušalicu kada je molio za pomoć VIDEO
ilustracija, Foto: Pritnscreen/Youtube/WIN Hero

foks njuz

ISPOVEST AMERIČKOG VETERANA IZ AVGANISTANA: Ambasada SAD u Pakistanu mu spustila slušalicu kada je molio za pomoć VIDEO

Planeta -

Bivši američki vojnik u Pakistanu rekao je da mu je američka ambasada više puta spustila slušalicu dok je molio za pomoć i da mu nije dozvolila da uđe u zgradu da razgovara sa vladinim zvaničnikom.

Bivši štabni narednik, rođen u Avganistanu, rekao je da je otputovao iz SAD u Pakistan kako bi pokušao da pomogne svojoj porodici da pobegne od Talibana i pobegne iz Avganistana. Otišao je u ambasadu da zatraži diplomatsku pomoć za svoju porodicu i za američke državljane, nosioce zelene karte i Avganistance sa specijalnim imigrantskim vizama za koje je rekao da su zaglavljeni na granici.

„Pojavio sam se ispred američke ambasade i bukvalno sam ih molio da me puste unutra“, rekao je veteran, koji nosi pozivni znak „Legenda“, rekao je za Foks njuz. "Bilo je tako sramotno. Državljaninu SAD nije dozvoljen ulazak na američko tlo."

Rekao je da se niko nije javio kada je pokušao sa jednim brojem telefona. Kada je neko odgovorio na drugi broj, rekao im je da je američki vojnik i da mu je potrebna pomoć. Rekao je da mu nije prijatno da razgovara o detaljima preko telefona, s obzirom na njihovu osetljivost. Foks Njuz je dobio i pregledao snimke nekoliko njegovih telefonskih poziva, potvrđujući njegovi izjavu.

„Oni su spustili slušalicu“, rekao je veteran za Fok Nevs. "Zvao sam ponovo i ponovo, ista stvar. Nisam mogao da verujem. Bio sam u šoku."

„Odustao sam, odustao sam“, nastavio je. "Nastavili su da spuštaju slušalicu. Bez obzira šta sam rekao, oni su spuštali slušalicu."

Rekao je da je "počeo da plače" kada je napustio to područje.

„Osećao sam se kao da me neko zabija nožem u leđa“, rekao je za Foks njuz veteran, koji je otpušten posle traumatske povrede mozga.

Foks Njuz mu je obezbedio anonimnost kako bi zaštitio njega i njegovu porodicu od talibana.

„Svesni smo ovih izveštaja, ali iz razloga privatnosti nemamo dalje komentare“, rekao je portparol Stejt departmenta za Foks njuz.

Veteran je rekao da su talibani, ISIS-K i Al Kaida svi na pakistanskoj granici, što čini sve težim i opasnijim za sve koji pokušavaju da pobegnu iz Avganistana. Rekao je da su talibani stvorili više kontrolnih punktova kao odgovor na povećanu pretnju ISIS-a.

"Pretresaju sve", rekao je veteran za Foka Njuz. „Ovi avganistanski saveznici koje imamo – građani SAD, vlasnici zelenih karata – moraju da prođu sve ove kontrolne punktove i da se onda ne samo sakriju od talibana, već i od ISIS-a, a potom i od Al Kaide.

„I ISIS direktno cilja građane SAD, nosioce zelenih karata, sve koji imaju avganistanski pasoš koji žele da izađu“, dodao je on. "Oni su u potrazi za ovim momcima."

Pored toga, pakistanska vlada neće dozvoliti nikome da pređe granicu Avganistana, čak i ako ima odgovarajuća dokumenta, kaže veteran. Kao rezultat toga, Avganistanci su zaglavljeni na granici, ne mogu da se vrate u gradove poput Kabula zbog talibanskih kontrolnih punktova.

Avganistanci mogu da podmite graničara za bilo šta od 300 do 700 dolara po osobi ako imaju vize, ali ne bi dobili ulazni pečat, rekao je veteran.

Kao rezultat toga, bilo je slučajeva, rekao je, kada bi Avganistanci putovali oko 50 kilometara u zemlju, ali bi ih pakistanska policija zaustavljala i deportovala.

„Ali ovoga puta, sada ih vraćaju talibanima“, rekao je veteran za Fok Nevs. „Za početak su bežali od talibana.

Svi koji žele da pređu granicu u Pakistan "svi mole američku ambasadu da uđe", rekao je veteran.

Takođe je kritikovao američki Stejt department da se „hvali kako pomažu avganistanskim saveznicima“.

"Nisi", rekao je veteran. „Lažete, ne dozvoljavate ni ulazak građanima SAD.

Svim građanima SAD koji žele da napuste Avganistan sa odgovarajućom dokumentacijom „ponuđena je prilika da to učine“, rekao je u petak državni sekretar Entoni Blinken.

Bivši vojnik je rekao da je pomogao najmanje 30 rizičnih Avganistanaca, uključujući hrišćane i druge manjine, da ilegalno pređu u Pakistan.

Ali, za njegovu šestočlanu porodicu nije bilo izvodljivo da putuje iz Kabula do granice, jer su morali da prođu oko 30 talibanskih kontrolnih punktova, rekao je. Plašili su se talibana koji bi ih ubili ako bi bili uhvaćeni, zbog veteranskog rada u američkoj vojsci, kao i njihovog rada u avganistanskoj vladi.

Pored toga, njegova nećaka, novinarka, bila je glasni talibanski kritičar.

Veteran je uspešno pomogao svojoj porodici da pobegne iz Avganistana drugim putem nakon intervjua za Foks njuz, ali je rekao da će biti deportovani u ruke talibana ako ne mogu da obezbede prolaz u roku od 28 dana od dolaska.

Pokušali su da napuste aerodrom u Kabulu tokom vazdušnog transporta SAD, ali nisu uspeli. Veteran je okrivio Bajdenovu administraciju za neuspeh da evakuiše mete talibana, uključujući njegovu porodicu.

„Napravili su ovaj veliki nered, a sada se kriju iza ovih zidova i neće pristati ni da otvore kapije za američkog državljanina“, rekao je veteran za Fok Nevs.

Rekao je da mu jedino preostaje da ode u medije i "zamoli za pomoć".

„Učinio sam sve ostalo što je bilo u mojoj moći“, rekao je za Foks njuz.

„Ako postoji neko ko može da mi pomogne, pomogne mojoj porodici, pomogne svim ovim drugim pojedincima, građanima SAD, vlasnicima američkih zelenih karata, našim avganistanskim saveznicima, molim vas, pomozite nam“, rekao je veteran. „Nama je preko potrebna pomoć".

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track