ZA ŠPIJUNAŽU OPTUŽENI VOJNI ZVANIČNICI BUGARSKE: Navodni vođa ćelije se tereti da je za Ruse organizovao mrežu agenata!
Foto: Profimedia / Niyazz / Alamy

novi diplomatski skandal

ZA ŠPIJUNAŽU OPTUŽENI VOJNI ZVANIČNICI BUGARSKE: Navodni vođa ćelije se tereti da je za Ruse organizovao mrežu agenata!

Planeta -

Bugarsko vojno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv šest vojnih zvaničnika za špijuniranje u korist Rusije.

Među optuženima su bivši visoki zvaničnik bugarske Vojne obaveštajne službe, visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i bivši vojni ataše koji je nadgledao poverljive informacije u bugarskom parlamentu.

Oni su uhapšeni u martu, petorica su zadržana u pritvoru dok je jedan pušten uz kauciju. Pripremno ročište još nije zakazano.

Optuženima preti kazna od 10 godina do doživotnog zatvora, ako budu osuđeni, navelo je tužilaštvo.

Bivši zvaničnik Vojne obaveštajne službe, označen kao vođa zavere, završio je obaveštajnu školu u Moskvi koju vodi ruska vojna obaveštajna služba GRU, saopštile su vlasti.

Tužioci navode da je po povratku u Bugarsku dobio zadatak da regrutuje mrežu agenata koji imaju pristup poverljivim dokumentima povezanim sa NATO-om i Evropskom unijom.

Njegova supruga, koja ima dvojno bugarsko-rusko državljanstvo, prenosila je prikupljene poverljive informacije "zaposlenom u ruskoj ambasadi", u zamenu za novac za plaćanje špijuna.

Bugarska je prošle godine proterala pet ruskih diplomata optuženih za špijunažu koji nisu mogli da budu optuženi zbog diplomatskog imuniteta. Medju njima je bio i ruski vojni ataše, za kojeg tužioci navode da je koordinirao špijunsku mrežu u Bugarskoj.

Državni tužailac Ivan Gešev rekao je u martu, posle hapšenja optuženih, da je reč o slučaju bez presedana u novijoj istoriji Bugarske i da je slučaj važan za očuvanje državne bezbednost i bezbednost partnera u EU, NATO i SAD.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Niyazz / Alamy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track