OBJAVLJENO RETKO PISMO KATARINE VELIKE Evo šta je ova vladarka mislila o vakcinaciji FOTO
Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia, Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

sprovela veliku kampanju

OBJAVLJENO RETKO PISMO KATARINE VELIKE Evo šta je ova vladarka mislila o vakcinaciji FOTO

Planeta -

U vreme kada je Rusiju opustošila epidemija malih boginja, koja je ubila desetine hiljada u Sibiru 1767. godine, ruska carica Katarina II je već rano postala pobornica vakcinacije, a verovatno i prva osoba koja je vakcinaciju učinila modernom.

U pismu grofu Petru Aleksandroviču Rumjancevu iz 1787. godine, Katarina Velika iznosi protokol za kampanju vakcinacije protiv malih boginja.

-Jedna od najvažnijih zadataka trebalo bi da bude uvođenje vakcinacije protiv boginja, koje, kao što znamo, nanose veliko zlo, naročito među običnim ljudima, napisala je Katarina Velika grofu Rumjancevu, tadašnjem upravniku Malorusije, odnosno današnje Ukrajine.

0643810546, Katarina Velika
foto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

-Ona opisuje korak po korak, u fazama, kako organizovati kampanju vakcinacije u Rusiji, i polako je to ostvarila, otkrila je Ekaterina MekDugal, ruski stručnjak za umetnost i suosnivač aukcijske kuće ''Mekdugals''.

Njeno verovanje u ideje prosvetiteljstva, filozofskog i intelektualnog pokreta koji je zahvatio Zapadnu Evropu u 17. i 18. veku, i njeno prijateljstvo sa francuskim filozofom Volterom, koji je imao jaku veru u nauku i napredak, dosta su uticali na Katarinu, piše Juronjuz.

Nakon što je saznala za rad pionirskog britanskog lekara Tomasa Dimsdejla, pozvala ga je na svoj dvor 1768. godine, uputivši ga da vakciniše nju i njenog sina Pola, kako bi dao primer ruskom narodu.

0643796696, pismo
foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia

Carica, ipak, nije uvela obaveznu vakcinaciju, jer je znala da će to kod ljudi izazvati pobunu.

U kasnijoj masovnoj kampanji 20.000 Rusa je primilo vakcine do 1780. godine, a do 1800. godine, preko dva miliona.

-Katarina II je pripremila narod, sprovela je veliku kampanju za osnivanje instituta za vakcinaciju u Rusiji, i naravno, u današnjim uslovima treba da budemo ponosni na Katarinu II, rekla je MekDugal.

Nakon što se vakcinisala, carica je odlučila da proglasi skeptike za vakcinaciju ''zaista glupima, neznalicama ili samo zlima''.

Njeno pismo je sada izloženo na imanju Zubovih u Moskvi, uoči aukcije u aukcijskoj kući ruske umetnosti MekDugalovih u Londonu, 1. decembra.

Procenjena vrednost pisma i portreta zajedno iznosi izmešu 800.000 i 1,2 miliona britanskih funti (951.530-1.427.295 evra).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track