SLOVAČKA U LOKDAUNU, ČEŠKA RADI NA TOME DA GA IZBEGNE: Evo koje korona mere su uveli!
Foto: EPA/JAKUB GAVLAK

pandemija eskalirala u evropi

SLOVAČKA U LOKDAUNU, ČEŠKA RADI NA TOME DA GA IZBEGNE: Evo koje korona mere su uveli!

Planeta -

Dvonedeljni lokdaun stupio je na snagu danas u Slovačkoj, zemlji s trećim najmanjim udelom vakcinisanih, nakon što je situacija u bolnicama postala kritična, a broj zaraženih po stanovniku najveći na svetu.

U Slovačkoj, zemlji sa 5.5 miliona stanovnika, zatvoreno je sve osim radnji sa nužnim potrepštinama i apoteka, a građani ne smeju da napuštaju svoje opštine osim u slučaju odlaska kod lekara, na posao ili u školu.

Zabranjena su okupljanja više od šest ljudi.

Slovačke vlasti donele su odluku u trenutku dok broj zaraženih raste širom Evrope koja je postala središte pandemije i nakon što je susedna Austrija uvela lokdaun u ponedeljak.

Vakcinisano je 45.7 odsto Slovaka, a u Evropskoj uniji manje je vakcinisanih samo u Bugarskoj i Rumuniji. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u Evropskoj uniji je vakcinisano 65.8 odsto stanovnika.

Slovačka sa prosečno 1.929 slučajeva na milion stanovnika u proteklih nedelju dana ima najveću incidenciju na svetu prema stranici Our World in Data.

Češka pooštrila mere

U susednoj Češkoj od danas barovi i klubovi moraju da se zatvore do 22 sata, a božićni sajmovi su zabranjeni, čime vlada želi da suzbije jednu od najvećih stopa zaraze na svetu.

Za kulturne i sportske događaje uveden je maksimum od 1.000 posetilaca, ali nije uveden lokdaun kao u susednoj Slovačkoj i Austriji koje imaju veći broj zaraženih.

Češka je u utorak registrovala rekordnih više od 25 hiljada slučajeva, a sedmodnevna incidencija iznosi 1.516 slučajeva na milion stanovnika, po čemu su od Češke gore samo Slovačka i Austrija, pokazuju podaci Our World in Data.

Ranije je u Češkoj osobama koje nisu vakcinisane protiv kovida-19 ili nisu nedavno preležali bolest zabranjen ulaz u pabove, restorane, bioskope, frizerske salone i teretane.

Protiv kovida-19 vakcinisano je 58.5 odsto Čeha.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track