BOMBAŠKI NAPAD ISPRED ŠKOLE U GLAVNOM GRADU SOMALIJE: Među povređenima ima dece, poginulo osmoro FOTO
Foto: EPA/SAID YUSUF WARSAME

poslednji u nizu

BOMBAŠKI NAPAD ISPRED ŠKOLE U GLAVNOM GRADU SOMALIJE: Među povređenima ima dece, poginulo osmoro FOTO

Planeta -

U islamističkom bombaškom napadu ispred škole u glavnom gradu Somalije ubijeno je osam osoba i ranjeno 17, među kojima 13 dece, u poslednjoj u nizu smrtonosnih eksplozija ove godine u zemlji u kojoj traju politička previranja i vlada suša.

Odgovornost za bombaški napad oko 7.30 ujutru preuzeli su militanti Al Šababa, koji su rekli da im je cilj bio da napadnu konvoj Ujedinjenih nacija koji je prolazio blizu škole.

Somalija, bombaški napad
foto: EPA/SAID YUSUF WARSAME

UN-ov portparol u Mogadišu odbio je da da komentar. Neimenovani pripadnik UN-a rekao je da niko od međunarodnog osoblja nije povređen, ali da nema informacije jesu li povređeni somalijski radnici.

"Škole bi trebalo da budu u svakom trenutku bezbedne za decu"

"Škole i sva druga mesta na kojima se okupljaju deca trebalo bi da budu u svakom trenutku bezbedna za decu", istakao je u saopštenju Mohamed Malik Fal, regionalni direktor UNICEF-a za istočnu i južnu Afriku.

Somalija, bombaški napad
foto: EPA/SAID YUSUF WARSAME

Portparol policije Abdifatah Aden Hasan je rekao novinarima da je bombaš samoubica u terenskom vozilu punim eksploziva pokušao da se zabije u UN-ov konvoj.

Abdiasis Abu Musab, portparol vojnih operacija Al Šababa, potvrdio je da je islamistička grupa izvela napad ciljajući UN-ov konvoj.

Al Šabab se godinama bori protiv središnje vlade u Somaliji i pokušava da preuzme vlast kako bi nametnuli stroga tumačenja islamskog šerijatskog zakona.

Kurir.rsIndex.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track