Najnovije vesti

ODLAZI, PARIZ NIJE TVOJ Stotine demonstranata u Parizu protiv predsedničkog kandidata ekstremne desnice Zemura
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

ne žele ga

ODLAZI, PARIZ NIJE TVOJ Stotine demonstranata u Parizu protiv predsedničkog kandidata ekstremne desnice Zemura

Planeta

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Parizu da osudi predsedničku kandidaturu i, po njihovom mišljenju, "rasistički" diskurs ekstremnog desničara Erika Zemura, na poziv pedesetaka sindikata, partija i udruženja.

Erik Zemur, 63-ogodišnji bivši politički komentator i televizijski voditelj u utorak je objavio da ulazi u trku za predsednika Francuske i održao je prvi miting danas blizu Pariza.

Na četiri i po meseca od izbora Zemur koji je dva puta osuđen zbog podsticanja rasne mržnje rekao je da želi da "spase Francusku" i njene vrednosti koje su prema njemu pod pretnjom imigracije i islama.

Pre početka mitinga, antifašistički aktivisti, članovi sindikata, udruženja i građani zakazali su skup u Parizu protiv Erika Zemura.

Sa uzdignutom pesnicom i uzvicima "Zemur odlazi, Pariz nije tvoj" demonstranti su se okupili u četvrti Barbes gde živi velika zajednica poreklom iz Magreba i posle su se uputili ka parku Vijet na severu Pariza gde je Zemur prvobitno trebalo da održi svoje prvo veliko javno okupljanje.

Zemurov miting je na kraju prebačen u Vilpant, mesto oko dvadeset kilometra od Pariza zbog protesta i iz bezbenosnih razloga, navelo je njegovo okruženje.

Drugi aktivisti protivnici Zemurove kandidature okupili su se u tom mestu gde je privedeno oko trideset osoba koje su bile u zoni zabranjenoj za demonstracije radi provere dokumenata i odvedeno u policiju, rekao je jedan policijski izvor.

Predsednički izbori, na kojima će Emanuel Makron tražiti drugi mandat, održaće se u aprilu sledeće godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja