BURNA KAMPANJA: Konzervativci izabrali prvu predsedničku kandidatkinju u istoriji stranke, evo zašto je to loša vest za Makrona
Foto: EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

francuski predsednički izbori

BURNA KAMPANJA: Konzervativci izabrali prvu predsedničku kandidatkinju u istoriji stranke, evo zašto je to loša vest za Makrona

Planeta -


Valeri Pekres novoizabrana je kandidatkinja francuskih konzervativaca za predsedničke izbore iduće godine, a njen izbor je loša vest za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona sa kojim će se boriti za biračko telo.

Bivša ministarka i sadašnja šefica pariske regije Il de Frans pobedila je u subotu na predizborima stranke desnog centra sa gotovo 61 posto glasova.

Tvrdolinijaš Erik Sioti je dobio podršku 39 posto birača.

U prvom krugu stranačkog glasanja od nje su izgubili i Mišeč Barnije, bivši EU pregovaraš za Bregzit i Ksavijer Bertran, koji se smatrao favoritom.

Pekres je tako postala prva kandidatkinja Republikanske stranke, piše Jutarnji list.

"Imam dobre vesti, republikanska desnica se vratila. Desnica koja se zalaže za svoja uverenja se vratila i Francuska ne može više čekati", poručila je okupljenima.

Za Makrona je ovo loša vest jer Pekres privlači slično biračko telo kao i francuski predsednik.

Pekres se predstavlja kao moderna konzervativka koja podržava liberalnu ekonomsku politiku ali i strogo pridržavanje reda i zakona.

Ona sama, pak, predsednika Makrona opisuje kao političara bez uverenja.

"Između mene i sadašnjeg predsednika postoji više od razlike u političkoj liniji. Između nas postoji razlika u karakteru. On ima samo jednu ambiciju - udovoljiti, dok ja imam samo jednu strast - da izvršim šta sam naumila", poručila je ona.

Sebe opisuje kao "trećinom Tačer i dve trećine Merkel". Obećala je da će povisiti doba za penzionisanje na 65 godina i ukinuti hiljade radnih mesta u javnom sektoru.

Takođe je, kao i većina kandidata na desnici, postala tvrdokornija po pitanju imigracije, odražavajući uticaj krajnje desnice na ostale stranke. Vodila je kampanju na obećanjima da će prepoloviti broj boravišnih dozvola za migrante koji nisu iz EU, pooštriti sudske kazne u četvrtima u kojima je policija pod velikim pritiskom i zabraniti muslimankama koje prate svoju djecu na školskim izletima da nose marame. Obećava da će "vratiti francuski ponos" i braniti "porodične vrednosti".

Kao čelnica u Il de Fransu, oslanja se na iskustvo vođenja pariske regije iz prve ruke. Takođe, u vreme Nikole Sarkozija bila je ministarka visokog obrazovanja i ministarka za budžet, što joj može pomoći ako bude izabrana za predsednicu.

Pekres takođe ima prednost što je sveže lice u predsedničkoj trci u trenutku kada je nepoverenje prema "poznatim" političarima visoko.

Prema anketi Politika, Valeri Pekres bi predsedničkim izborima dobila 10 posto glasova birača u poređenju sa 24 posto podrške Makronu, 19 posto koliko bi dobila Marin Le Pen i 14 posto krajnje desnom Eriku Zemuru.

Stoga Pekres, pre sučeljavanja sa Makronom, čeka tesna borba na francuskoj desnici.

Le Pen ju je već okarakterisala kao kandidatkinju najsličniju Makronu.

"Potpuno je istog profila kao Makron i slaže se s njim u mnogim pitanjima", rekla je Le Pen. " Žao mi je zbog konzervativnih birača, ali oni se uvek mogu pridružiti mojoj kampanji, gde će pronaći odlučnu obranu nacije", dodala je.

Posle izbora Pekresove reagovao je i Zemur koji je one koji su podržali siotija pozvao da se priključe njegovom pokretu i odbace "neodlučne političare koji su poslednjih decenija promenili stranku radi vlastite koristi".

Sioti je, pak, pozvao birače da podrže Pekres, pa se u Republikanskoj stranci nadaju da će to biti dovoljno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track