DESANTIS KAO IMPERATOR: Trampov naslednik sa Floride želi DRŽAVNU GARDU od 200 vojnika koji će odgovarati samo njemu
Foto: Gage Skidmore / Alamy / Alamy / Profimedia

guverner ron

DESANTIS KAO IMPERATOR: Trampov naslednik sa Floride želi DRŽAVNU GARDU od 200 vojnika koji će odgovarati samo njemu

Planeta -

Dok Donald Tramp planira povratak na političku scenu, njegova mlađa verzija već čeka da ga zameni.

Ron DeSantis, guverner Floride, poslednjih dana je u žiži interesovanja javnosti. Dok demokrate plaše njegovi planovi uspostavljanja državne garde koja se sastoji od obučenih civila "neopterećenih saveznom vladom", republikanci su oduševljeni.

Državna garda je civilna vojna jedinica koju država koristi u vreme rata ili kada je nacionalna garda pozvana u saveznu službu. Odgovara isključivo državnom guverneru.

Florida je osnovala državnu gardu 1941. godine kako bi popunila prazninu koju su ostavili pripadnici nacionalne garde koji su bili raspoređeni tokom Drugog svetskog rata. Raspuštena je 1947. godine.

DeSantis sada planira da osnuje novu državnu gardu od 200 vojnika koja će reagovati u slučaju prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija u državi.

Zatražio je 3,5 miliona dolara iz državnog budžeta za obuku i opremanje pripadnika državne garde.

Dok DeSantis državnu policiju opisuje kao mobilizaciju civila obučenih da hitno reaguju, demokrate imaju malo drugačije objašnjenje.

"Nijedan guverner ne bi trebalo da ima sopstvenu tajnu odabranu policiju", smatra Čarli Krist, demokrata koji će dogodine boriti protiv DeSantiza za mesto guvernera Floride.

Anet Tadeo, demokratska senatorka sa Floride nazvala je DeSantisa "nadobudnim diktatorom koji pokušava da formira svoju vlastitu miliciju osvetnika".

Republikanci tvrde da demokrate prave problem tamo gde ga nema budući da 22 druge savezne države, uključujući Kaliforniju, imaju aktivne državne garde.

Ono što demokrate u celoj priči brine je da bi DeSantis mogao da iskoristi gardu za obračun sa neistomišljenicima.

To mu, navodi Jutarnji, ne bi bilo prvi put.

DeSantis je zaradio titulu autoritarnog političara kada je pokušao da uvede zakon koji bi proširio ovlašćenja agenciji za sprovođenje zakona tokom građanskih nemira.

Taj zakon je olakšao vlastima da optuže demonstrante za kazneno delo trećeg stepena u bilo kom javnom protestu koji je postao nasilan, čak i ako sami nisu učestvovali u nasilju. Sud je blokirao uvođenje zakona, ocenivši ga kao neustavnim.

Da bi DeSantis zaista mogao da bude Trampov konkurent na izborima 2024. godine postalo je jasno u junu ove godine, kada je jedna anketa pokazala da bi za njega glasalo 74 posto republikanaca a za bivšeg predsednika 71 procenat.

Iako je reč o samo jednoj anketi, DeSantisa čak i Tramp doživljava kao svog naslednika, a u korist mu ide i činjenica da trenutno konzervativci koji "ne mirišu" Trampa nemaju drugog kandidata.

DeSantis je ublažio svoju populističku retoriku posle tesne pobede na izborima za mesto guvernera 2018. godine kada je pobedio sa razlikom od svega 0,4 posto.

Tokom pandemije, lokalnim vlastima je oduzeo mogućnost donošenja odluka o kovid merama, potpisavši "agendu slobode", zakon na osnovu kog su nošenje maski i vakcinacija stvar ličnog izbora.

Inače, 43-godišnji guverner Floride diplomirao je na Harvardu i Jejlu i bivši je mornarički advokat koji je služio u Kongresu pre nego što je postao najmlađi guverner u SAD-u.

Pre nekoliko nedelja pokrenuo je kampanju za ponovni izbor za guvernera.

"Demokrate željne moći, tehnološki milijarderi i liberalni mediji žele da ućutkajui konzervativce poput nas", poručio j on.

Na DeSantisa se do sada gledalo kao na Trampovog saveznika, ali je sada u kampanji počeo da govori o "lešenju unutrašnjih rana republikanske stranke", zbog čega su počela nagađanja da je malo promenio politiku.

Republikanci odbacuju to kao zle spekulacije. "Guverner je isključivo fokusiran na svoju kampanju za reizbor 2022. Guverner podržava Taumpa. Ljudi žele da se njih dvojica sukobe, ali nema sumnje da je Tramp i dalje glavni. Predsednik Tramp je podržao je Rona DeSantisa", rekao je predsednik floridskog ogranka Republikanske stranke, Džo Gruters.

Florida je inače epicentar konzervativne politike, a Tramp je svoje odmaralište Mar-a-Lago učinio "zimskom Belom kućom".

Tramp je rekao da će tek posle izbora u Kongresu dogodine saopštiti da li će se ponovo kandidovati za predsedničke izbore. Oko 40 posto desnih birala kaže da bi podržali DeSantisa ako se Tramp ne kandiduje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track