POTENCIJALNA OPASNOST? Ogroman asteroid, veći od piramida u Gizi i Ajfelove kule, ulazi u orbitu, ako nas udari u problemu smo
Foto: Profimedia

male šanse

POTENCIJALNA OPASNOST? Ogroman asteroid, veći od piramida u Gizi i Ajfelove kule, ulazi u orbitu, ako nas udari u problemu smo

Planeta -

Ogroman "potencijalno opasan" asteroid, veći od Ajfelove kule i dvostruko veći od Velike piramide u Gizi, ući će 11. decembra u Zemljinu orbitu, saopštila je Američka svemirska agencija NASA

Asteroid u obliku jajeta nazvan 4660 Nerej i dugačak 330 metara, ući će u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas. Ako udari, izazvaće razaranje mnogo veće od atomske bombe.

Malo je verovatno da će ovaj asteroid pogoditi planetu, ali će proći blizu Zemlje, bliže nego ijedan drugi u proteklih 20 godina.

Nerej, nazvan po starogrčkom bogu mora, najstarijem sinu boginje Geje, biće udaljen oko 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca, navodi Lajv sajens.

Svaki svemirski objekat koji se nađe u krugu od 193 miliona kilometara oko Zemlje NASA označava kao "objekat u blizini Zemlje" a svaki asteroid prečnika 140 metara ili veći mogao bi da ima potencijalno katastrofalan uticaj ako se sruši na Zemlju.

Stručnjaci pažljivo prate kretanje asteroida. U slučaju da iznenada promeni kurs i pojavi se mogućnost sudara, NASA i druge svemirske agencije će reagovati pokušajem da sa skrenu sa kursa udara u Zemlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track