Najnovije vesti

DESNIČARKA BI MAKRONA MOGLA DA POBEDI U DRUGOM KRUGU: Anketa pokazuje da bi Valeri Parsons u tom slučaju imala 52 odsto glasova
Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

preokret

DESNIČARKA BI MAKRONA MOGLA DA POBEDI U DRUGOM KRUGU: Anketa pokazuje da bi Valeri Parsons u tom slučaju imala 52 odsto glasova

Planeta

Valeri Pekres,kandidatkinja desničarske stranke Republikanci (Les Republicains) na predsedničkim izborima u Francuskoj zakazanim na proleće, dobila bi 20 odsto glasova u prvom krugu, i pobedila bi sadašnjeg predsednika, centristu Emanuela Makrona u drugom krugu, rezultati su najnovije ankete koju danas prenose tamošnji mediji.

Anketa je sprovedena pošto je Valeri Pekres pobedila na nedavno održanim stranačkim izborima i posle dva mintinga, ekstremnog desničara Erika Zemura i lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona.

Makron, koji se još zvanično nije kandidovao, osvojio bi u prvom krugu 23 odsto glasova, ali bi u drugom krugu bio poražen, jer bi dobio 48 odsto glasova, a Valeri Pekres 52 odsto. U prvom krugu bi liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine) dobila 15 odsto glasova, a Zemur 14 odsto.

Predstavnici levice bi osvojili isposd 10 odsto, navodi se u anketi. Francuska onlajn BMFTV i list Ekspres upozorili su da ankete javnog mnjenja pred neke izbore ne predstavljaju prognozu ishoda glasanja. One samo ukazaju na trenutni odnos političkih snaga.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja