KINA PORUČUJE: Ne postoji samo jedna vrsta demokratije, potrebno je promovisati duh PRAVE DEMORATIJE
Foto: Foto: Kineski radio internacional

narodna demokratija

KINA PORUČUJE: Ne postoji samo jedna vrsta demokratije, potrebno je promovisati duh PRAVE DEMORATIJE

Planeta -

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji osudio je ideju da postoji samo jedna vrsta demokratije i pozvao na promovisanje duha "prave demokratije" na 14. Forumu demokratije na Baliju.

"Neki pokušavaju da uzmu model jedne zemlje kao kriterijum, izazivajući tenzije između različitih političkih sistema i ideologija i stvarajući podele i konfrontaciju u svetu“, rekao je kineski diplomata putem video-linka, nagalsivši da prava demokratija zavisi od toga da li su ljudi "gospodari svoje sudbine“, prenosi Kineski radio internacional.

"Kroz vek istraživanja i eksperimentisanja, Komunistička partija Kine (KPK) je vodila kineski narod u pronalaženju novog oblika demokratije koji odgovara nacionalnim uslovima Kine, onog koji je predsednik Si Đinping opisao kao narodnu demokratiju celokupnog procesa“, Vang je rekao forumu.

Izraz "narodna demokratija celog procesa“ prvi je upotrebio predsednik Si kada je posetio Šangaj u novembru 2019. Ponovo se čuo u predsednikovom govoru na 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine kada je govorio o putu koji je pred nama.

Prema nedavno objavljenoj beloj knjizi, termin ima za cilj da "bolje predstavlja volju naroda, zaštiti njihova prava i u potpunosti oslobodi njihov potencijal za stvaranje“.

"Demokratija je rešavanje pitanja za ljude“, rekao je Vang na forumu, elaborirajući da obični Kinezi učestvuju u kineskim demokratskim izborima, konsultacijama, donošenju odluka, upravljanju i nadzoru.

Vang je takođe pozvao na unapređenje "demokratskih koncepata sa azijskim karakteristikama“.

"Trebalo bi da aktivno zagovaramo konsultacije kao jednaki i da ih učinimo važnim delom demokratskijih međunarodnih odnosa“, rekao je on.

Govoreći o besnoj pandemiji COVID-19, Vang je takođe pozvao na "solidarnost i saradnju“ i upozorio na "hladnoratovski mentalitet“.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track