PRIZNANJE JEDNE KINE: Bivši marksistički gerilac, danas šef države prekinuo sve veze s Tajvanom i zakleo se na vernost Pekingu
Foto: EPA/ Jorge Torres

saveznici

PRIZNANJE JEDNE KINE: Bivši marksistički gerilac, danas šef države prekinuo sve veze s Tajvanom i zakleo se na vernost Pekingu

Planeta -

Nikaragva je u četvrtak prekinula svoje dugogodišnje diplomatske veze sa Tajvanom, obećavši vernost Pekingu u znak priznanja politike "Jedna Kina" , Komunističke partije Kine, dodatno smanjivši broj međunarodnih saveznika Taipeija.

"Vlada Republike Nikaragve danas prekida diplomatske odnose s Tajvanom i prestaje da ima bilo kakve kontakte ili zvanične odnose. Narodna Republika Kina jedina je legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova te centralnoameričke zemlje.

Tajvan je brzo reagovao, izrazivši "bol i žaljenje" zbog te odluke i navevši da je predsednik te zemlje Daniel Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve.

Raskid sa Tajvanom predstavlja udarac i za Sjedinjene Države, a usledio je nakon višemesečnog pogoršanja odnosa između Ortege i Vašingtona.

Do prekida odnosa je došlo na dan kada je američki Stejt department uveo sankcije Orteginom savetniku za nacionalnu bezbednost Nestoru Monkadi Lauu zbog toga što, navodno, upravlja šemom uvoznih i carinskih prevara kako bi obogatio članove Ortegine vlade.

Prošlog meseca američki predsednik Džo Bajden kritikovao je Ortegu, nazvavši predsedničke izbore u Nikaragvi "pantomimom" jer je bivši marksistički gerilac i hladnoratovski protivnik SAD pobedio na izborima i osvojio četvrti mandat zaredom.

Potez Nikaragve ostavlja Tajvan sa samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, većinom u Latinskoj Americi i na Karibima, uz nekoliko malih država.

Čelnici Hondurasa takođe su pretili da će prekinuti veze sa Tajvanom, ali je posle izbora u Hondurasu, tim budućeg predsednika Ksiomara Kastra donekle odustao od tog stava.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja