SUD PRELOMIO Džulijan Asanž može da bude izručen SAD
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

optužen za špijunažu

SUD PRELOMIO Džulijan Asanž može da bude izručen SAD

Planeta -

Džulijan Asanž može da bude izručen SAD, odlučio je visoki sud pošto je ukinuo presudu ranije ove godine.

Današnja odluka nanosi veliki udarac naporima suosnivača Vikiliksa da spreči svoje izručenje SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, iako su mogućnosti žalbe i dalje otvorene za njegov pravni tim, piše Gardijan.

Paket uverenja iznet je ove godine kao deo pokušaja SAD da prevaziđu odluku sudije okružnog suda Vanese Barajzer iz januara da Asanž ne može biti izručen zbog zabrinutosti zbog njegovog mentalnog zdravlja i rizika od samoubistva u američkom zatvoru.

Ovom odlukom višeg britanskog suda otvaraju se vrata za izručenje Asanža Americi. Očekuje se da će na tu odluku biti uložena žalba.

Niži sud je ranije ove godine odbio da odgovori pozitivno na zahtev SAD da se izruči Asanž da bi odgovaro za optužbe o špijunaži posle objave tajnih vojnih dokumenata preko Vikiliksa pre deset godina.

Okružni sudija Vanesa Barejtser pozvala se odbijanjem zahteva za izručenje na Asanžovo zdravlje, ocenivši da bi se on verovatno ubio kada bi se držao pod teškim američkim zatvorskim uslovima.

U žalbi na ovu odluku u Visokom sudu u Londonu advokat za američku vladu demantovao je da je Asanžovo mentalno zdravlje suviše krkho da izdrži američki pravni sistem.

Američki tužioci su optužili Asanža u 17 tačaka za špijunažu i jednoj za zloupotrebu kompjutera oko objave u Vikiliksu hiljade procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanž (50) se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarš. Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad.

Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, jer je prošlo toliko vremena, ali Asanž je ostao u zatvoru.

Sudija koji je blokirao ekstradiciju u januaru naredio je da on mora da ostane u pritvoru tokom svake žalbe SAD, navodeći da bi australijski državljanin mogao pobeći ako bude oslobođen.

Kurir.rs

Bonus video:

04:28

SUD U STRAZBURU STOPIRAO IZRUČENJE 11 SRBA AMERICI Optuženi za prevaru od 70 miliona dolara OSTAJU NA SLOBODI bar do 29. septembra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track