NASTAVAK SARADNJE SA "DRAGIM OLAFOM": Prvi susret Emanuela Makrona sa novim nemačkim kancelarom VIDEO
Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

sastanak u parizu

NASTAVAK SARADNJE SA "DRAGIM OLAFOM": Prvi susret Emanuela Makrona sa novim nemačkim kancelarom VIDEO

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron i novi nemački kancelar Olaf Šolc pokušali su u petak da umanje neslaganja oko nekih spornih pitanja, uključujući evropska budžetska pravila i sumnje u vezi sa nuklearnom energijom u kontekstu zelenih investicija, ali su rekli da će zadržati francusko-nemačku osovinu snažnom.

Olaf Šolc doputovao je jutros u Pariz na inauguracioni radni sastanak na kojem su dvojica lidera pokušala da pronađu prvenstveno dodirne tačke u suočavanju sa krizom u Uniji i šire.

Ovo je Šolcova prva poseta inostranstvu od ustoličenja za nemačkog kancelara pre dva dana. Njegova tročlana koaliciona vlada ima za cilj dalje jačanje evropskih integracija.

Makron je posle sastanka rekao da je sa Angelom Merkel radio na svim spornim temama poslednje četiri godine i da zna da će se ta saradnja nastaviti sa "dragim Olafom".

Rezervisani Šolc je rekao samo da su razgovarali o tome kako osnažiti Evropu.

Makron je uspostavio prijateljski odnos sa Merkelovom koja je prekinula nemačku tradiciju podržavajući zajedničke napore EU da poveća zaduživanje tokom pandemije kovida-19.

Ali dve strane su ostale ukrštenih kopalja oko nekih ključnih pitanja, kao što su nemački uvoz gasa iz Rusije, odnosi sa drugim političkim i ekonomskim rivalima kao što je Kina i evropska odbrana.

Takođe, Makron želi da izgradi nove nuklearne reaktore u zemlji, dok Nemačka želi da ih ugasi.

Dve strane se ne slažu oko toga kako finansirati prelazak na zeleniju energiju i da li se nuklearna energija i prirodni gas mogu smatrati obnovljivim i subvencionisanim izvorima i kao takvi subvencionirani, ali koalicioni sporazum nove nemačke vlade uopšte ne pominje to pitanje i Pariz veruje da ima prostora za kompromis.

Šolc na konferenciji za novinare nije želeo jasno da odgovori da li nuklearnu energiju treba smatrati prihvatljivim izvorom.

Umesto toga, on se ogradio izjavom da "svaka zemlja sledi sopstvenu strategiju za borbu protiv klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom".

"Ono što nas ujedinjuje je to što prepoznajemo tu odgovornost i što smo ambiciozni. Nemačka se odlučila na širenje obnovljive energije", rekao je Šolc.

Dok se Francuska priprema za šestomesečno predsedavanje EU, Makron će sigurno tražiti od Nemačke da podrži njegov plan za reviziju pravila u vezi sa budžetom EU.

"Uveren sam da možemo da rešimo probleme koji su pred nama, da ćemo i dalje moći da obezbedimo uslove za rast koje smo obezbedili kroz 750 milijardi evra teškog fonda za oporavak, ali i da ćemo održati solidne finansije", rekao je Šolc.

Diplomate veruju da je Šolcov izbor za kancelara prilika da Makron preuzme vodeću ulogu u francusko-nemačkim odnosima.

"Makron je dovoljno mudar da preuzme kormilo Evrope (...) ako bude ponovo izabran, mudro će iskoristiti to vreme i preuzeti vođstvo jer će Nemačka biti slabiji partner", rekao je neimenovani diplomata.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track