UBIJEN PALESTINAC U SUKOBIMA NA ZAPADNOJ OBALI: Džamil pogođen metkom u glavu, Izraelci poriču da su koristili bojevu municiju!
Foto: EPA / ALAA BADARNEH

protest oko jevrejskog naselja

UBIJEN PALESTINAC U SUKOBIMA NA ZAPADNOJ OBALI: Džamil pogođen metkom u glavu, Izraelci poriču da su koristili bojevu municiju!

Planeta -

Izraelski vojnici ubili su danas jednog Palestinca tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su zdravstveni zvaničnici na toj palestinskoj teritoriji.

Kako je saopšteno, 31-godišnji Džamil Abu Ajaš pogođen je metkom u glavu u gradu Beita na severu Zapadne obale i prenet u obližnju bolnicu gde je preminuo.

Palestinski Crveni polumesec je naveo da je izraelska vojska ispaljivala bojevu municiju i gumene metke, te da je suzavcem rasterivala desetine demonstranata.

Rečeno je i da je vojska zatvorila obližnje puteve pa vozilo hitne pomoći nije moglo da priđe mestu sukoba.

Vojska poriče da je koristila bojevu municiju i tvrdi da se pucalo gumenim mecima jer su Palestinci bacali kamenice i palili automobilske gume.

Izraelske snage i palestinski demonstranti sukobljavaju se jednom nedeljno u Beiti već nekoliko meseci.

Palestinci protestuju zbog osnivanja divljeg jevrejskog naselja na njihovoj zemlji.

Na osnovu sporazuma potpisanog u junu između Vlade Izraela i jevrejskih naseljenika iz naselja Eviatar to mesto je napušteno ali zgrade u njemu još nisu srušene i ostale su pod vojnom zaštitom.

Palestinci su osudili sporazum, upozorivši da je cilj tog poteza da im se oduzme zemlja.

Najmanje šest demonstranata je ubijeno u nasilju tokom protesta u Beiti.

Više od pola miliona jevrejskih naseljenika živi u 130 naselja širom Zapadne obale.

Palestinci tvrde da su ta naselja glavna prepreka osnivanju njihove države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Premijer Izraela Naftali Benet podržava jevrejska naselja i protivi se palestinskoj državi, a uz to nije pokazao interes za oživljivanje mirovnih pregovara. On je međutim pozvao da se poboljšaju ekonomski uslovi za Palestince i stiša sukob.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / ALAA BADARNEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track