KIRIL PETKOV IZABRAN ZA NOVOG PREMIJERA BUGARSKE: Uspećemo u razvoju punog potencijala ove zemlje!
Foto: EPA / Vassil Donev

izbori

KIRIL PETKOV IZABRAN ZA NOVOG PREMIJERA BUGARSKE: Uspećemo u razvoju punog potencijala ove zemlje!

Planeta -

Bugarski parlament izabrao je lidera Narodne partije Kirila Petkova za premijera.

Bugarski poslanici potvrdili su danas Kirila Petkova, preduzetnika školovanog na Harvardu, za novog premijera i odobrili njegovu široku koalicionu vladu, čime je završila višemesečna politička blokada u toj najsiromašnijoj članici EU.

Petkov, čija je nova centristička stranka Mi nastavljamo promene (PP) pobedila u novembru na trećim izbora u Bugarskoj ove godine, dobio je jasnu većinu od 134 glasa poslanika od ukupno 240.

"Bugarska je na novom putu i mi ćemo uspeti u razvoju punog potencijala ove zemlje", rekao je Petkov po objavljivanju rezultata.

On će voditi do sada neviđenu koaliciju sa socijalistima, antiestablišmentskom strankom ITN i strankom desnog centra Demokratska Bugarska, pod motom "nulta tolerancija prema korupciji".

"Insistiraću na tome da se razotkrije korupcija od najnižih do najviših nivoa", rekao je Petkov u parlamentu pre glasanja, apelujući na sve poslanike da podrže izmene zakona potrebne za reformu pravosuđa.

Nova vlada preuzima dužnost nakon osam meseci političkog zastoja i dve prelazne vlade pošto je zbog velikog nezadovoljstva javnosti korupcijom na visokom nivou završena vladavina premijera desnog centra Bojka Borisova nakon gotovo deset godina.

Vlada novog premijera sastoji se od protivnika bivšeg premijera, a on obećava da će povećati ekonomski rast na više od 5 posto i da će raditi na tome da smanji jaz između Bugarske i ostatka EU.

Očekuju ga izazovi koji se kreću od visokih troškova energije i niske stope vakcinisanosti do priprema za uvođenje evra 2024. godine.

Petkov je obećao da će produbiti integraciju Bugarske u EU i NATO, kao i da će intenzivirati pregovore sa susednom Severnom Makedonijom kako bi rešili istorijski spor zbog kog Sofija, nakon što je rešen problem sa Grčkom, blokira Skoplju otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Kurir.rs/Agencije

Bonus video:

01:05

ILEGALNO PREBACIVALI MIGRANTE IZ BUGARSKE U SRBIJU ZA 300 EVRA PO ČOVEKU: Pala banda u Zaječaru, osmoro iza rešetaka (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track