SILVIO NEUNIŠTIVI: Skandali, godine i problemi ga ne dotiču, Berluskoni bi da bude predsednik Italije i ispuni obećanje dato MAMI
Foto: EPA/MATTEO CORNER

predsednički izbori

SILVIO NEUNIŠTIVI: Skandali, godine i problemi ga ne dotiču, Berluskoni bi da bude predsednik Italije i ispuni obećanje dato MAMI

Planeta -

Kontroverzna ličnost bivšeg premijera mogla bi da mu oteža prikupljanje široke podrške

Nepokoleban zdravstvenim problemima, seksualnim skandalima i poodmaklim godinama, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (85) odlučan je da ispuni obećanje koje je jednom dao svojoj majci: da će jednog dana postati predsednik.

Parlament će izabrati novog šefa države početkom sledeće godine, a Berluskoni se kandidovao za trku koja bi mogla da transformiše italijanski politički pejzaž.

Kandidati se obično ne izjašnjavaju pre izbora. Međutim, Berluskonijevo ime je više puta iznošeno u medijima, a on nije pokušao da ublaži spekulacije da želi taj posao.

"Sreo sam ga dva puta u poslednje dve nedelje i bio je potpuno uzbuđen“, rekao je Rojtersu poslanik iz Berluskonijeve partije Forca Italija, koji je tražio da ostane neimenovan. Berluskoni, koji je prošle godine bio teško bolestan od kovid-19, nastavlja sa svojom nezvaničnom kampanjom, predstavljajući se kao iskusni stariji državnik evropske politike.

Međutim, medijski mogul milijarder i dalje je veoma kontroverzna figura. Privremeno mu je bilo zabranjeno obavljanje javne funkcije nakon što je bio osuđen za udaju poreza 2013. godine, a još mu se sudi za navodno podmićivanje svedoka u slučaju maloletničke prostitucije na njegovim zloglasnim "bunga bunga“ zabavama.

Analitičari veruju da će takvoj ličnosti biti teško da dobije široku podršku potrebnu da postane predsednik - neko ko treba da rešava probleme u italijanskoj politici i poziva na rešavanje sporove u vladi, što je do sada radio Serđo Matarela.

Enriko Leta, lider Demokratske partije (PD) levog centra, već je odbacio mogućnost pružanja podrške Berluskoniju. On je rekao da izbor predsednika "mora da bude zasnovan na velikoj većini … inače će se vlada odmah raspasti“.

Stranke krajnje desnice, poput Italijanske braće koju predvodi Đorđe Meloni, i Lige, koju predvodi Mateo Salvini, takođe ne deluju ubeđeno.

Salvini je u januaru rekao da bi "Berluskoni bio veliki predsednik republike“, ali prošle sedmice nije delovao toliko ubeđeno. "Svi kandidati stariji od 50 godina ispunjavaju uslove, nema nikog ko se ističe", rekao je on.

Berluskoni, najdugovečniji posleratni premijer Italije – koji je u oktobru rekao: "Mislim da Silvio Berluskoni može biti koristan zemlji“ – prošlog meseca je poslao antologiju svojih govora i političkih prioriteta skoro svim parlamentarcima koji će izabrati predsednika (ima ih oko 1000), obavezujući se na listu liberalnih vrednosti u nastojanju da tako prikupi više podrške, piše Gardijan.

U naglom zaokretu, on je takođe pohvalio vodeću šemu socijalne pomoći građanima svog najvećeg političkog neprijatelja, Pokreta pet zvezdica, koji je ranije poredio sa Komunističkom partijom.

Lider Unije demohrišćana (UDC) Lorenco Čeza rekao je da će UDC podržati Berluskonija. "Ako je Berluskoni kandidat za predsednika republike, dužni smo da ga podržimo", rekao je on.

Pobednički kandidat treba da obezbedi dve trećine glasova, ali ako niko ne postigne taj cilj u prva tri kruga, lestvica se spušta na 50 posto glasova plus jedan. Pošto takva matematika izgleda teško ostvariva, neki analitičari veruju da se Berluskoni jednostavno nada da će naći način da on bude taj koji će prelomiti.

Lorenco De Sio, šef Italijanskog centra za izborne studije na rimskom univerzitetu LUISS, rekao je da Berluskoni nema "pregovaračku moć ako se on sam ne smatra verovatnim kandidatom".

U međuvremenu, italijanski list Il Fato Kotidiano pokrenuo je peticiju da ubedi članove parlamenta da ne glasaju za njega. "Predsednik republike mora da bude garant ustava“, navodi se u tekstu. "Silvio Berluskoni je garant korupcije i prostitucije".

List je potom naveo dug niz sudskih postupaka i presuda protiv Berluskonija i na kraju dodao: "Iz ovih razloga, molimo sve parlamentarce da ga ne izaberu za predsednika republike. U stvari, ne bi trebalo ni da pričaju o tome, a ako je moguće, ni ne razmišljaju o tome.”

Više od 160.000 ljudi je već potpisalo peticiju.

Kurir.rs

Bonus video:

01:32

Italijanski milioner Đanluka ponovo u Beogradu na vakcinaciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track