FASCINANTNO UZBUDLJIV ISTORIJSKI TRENUTAK: NASA-ina sonda prvi put dotakla Sunce FOTO, VIDEO
Foto: AP/Steve Gribben

svemir

FASCINANTNO UZBUDLJIV ISTORIJSKI TRENUTAK: NASA-ina sonda prvi put dotakla Sunce FOTO, VIDEO

Planeta -

Svemirska letelica NASA-e zvanično je "dotakla" Sunce, prošavši kroz neistraženu solarnu atmosferu poznatu kao korona.

Naučnici su ovu vest objavili u utorak tokom sastanka Američke geofizičke unije.

Solarna sonda Parker je zapravo proletela kroz koronu u aprilu tokom osmog približavanja svemirske letelice Suncu. Naučnici su rekli da je bilo potrebno nekoliko meseci da se podaci vrate, a zatim još nekoliko meseci za potvrdu.

NASA, Sonda, sunce
foto: AP/Steve Gribben

"Fascinantno uzbudljivo", rekao je naučnik projekta Nur Rauafi sa Univerziteta Džons Hopkins.

Lansirana 2018. godine, sonda Parker je bila 13 miliona kilometara od centra Sunca kada je prvi put prešla nazubljenu, neravnu granicu između solarne atmosfere i izlaznog solarnog vetra. Naučnici kažu da je svemirska letelica uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, pri čemu je svaki prelaz bio lakši.

NASA, Sonda, sunce
foto: AP/Steve Gribben

"Prvi i najdramatičniji put smo bili ispod oko pet sati... Sada biste mogli pomisliti da pet sati ne zvuči mnogo", rekao je novinarima Džastin Kasper sa Univerziteta u Mičigenu. Ali, naveo je on, Parker se kretao toliko brzo da je za to vreme prešao ogromnu razdaljinu, krećući se brzinom više od 100 kilometara u sekundi.

Rauafi je rekao da je korona bila "prašnjavija" nego što se očekivalo. Naredni izleti u koronu će pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo solarnog vetra, kako se zagreva i ubrzava u svemiru, rekao je on.

Pošto Sunce nema čvrstu površina, korona je tamo gde je akcija, navodi AP, a istraživanje ovog magnetno intenzivnog regiona izbliza može pomoći naučnicima da bolje razumeju solarne izlive koji mogu da ometaju život ovde na Zemlji.

Preliminarni podaci sugerišu da je Parker takođe uronio u koronu tokom svog devetog leta u avgustu, ali naučnici su rekli da je potrebno više analiza. Prošlog meseca je napravio svoj 10. pristup.

Parker će nastaviti da se približava Suncu i zaranja dublje u koronu do njene velike finalne orbite 2025.

Bonus video:

02:16

Jovan Spasić iz Negotina tvrdi da su ga oteli vanzemaljci

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track