PRVA OSOBA KOJA JE OBIŠLA ČETIRI NAJDUBLJE TAČKE PLANETE Bivši marinac zaronio do dna najdubljih okeanskih rovova Zemlje VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

istraživač avanturista

PRVA OSOBA KOJA JE OBIŠLA ČETIRI NAJDUBLJE TAČKE PLANETE Bivši marinac zaronio do dna najdubljih okeanskih rovova Zemlje VIDEO

Planeta -

Bivši američki marinac Viktor Veskovo postao je prva osoba koja je stigla do dna sva četiri najdublja okeanska rova.

Veskovo (55), bivši zapovednik marinaca, proteklog vikenda stigao je podmornicom do dna rova Kermadek u južnom Paficiku i tako postigao svoj cilj da zaroni u četiri najdublja rova na svetu.

Ekspedicija do dna Kermadeka trajala je devet sati i Veskovo se spustio na dubinu od 10.003 metara gde su kamere podmorncie snimile meduzu i "sjajno zlatnu" bakteriju, kao i dno rova.

"Do ove ekspedicije, niko nije znao kako rov Kermadek izgleda i koliko je dubok", rekao je Veskoco Tajmsu. "Ako uzmete u obzir uslove - više od sedam tona pritiska po kvadratnom inču, ledenu temperaturu vode kao i slanoću, prosto je neverovatno da na ovim dubinama ima života".

Veskovo je stigao do dna četiri najdublje tačke na zemlji. Posetio je Čalendžer dip u Marijanskom robu, najdublju tačku na Zemlji (10.925 metara) više puta.

U junu 2019. stigao je do dna Horajzon dipa u Tonga rovo u Pacifiku koji se nalazi na dubini od 10.817 metara. Sa okeanografom Deo Florensom Ondom spustio se u Emden dip u Filipinskom rovu (treća najdublja tačka na svetu sa 10.045 metara) u martu ove godine.

Prema nekim izvorima, Kiril-Kamčatka rov na severozapadu Pacifika je četvrta najdublja tačka na svetu a Kermadek peta ali su nemački naučnici utvrdili da je Kermadek ipak dublji, odnosno da ne postoji nijedna tačka na Kiril-Kamčatka rovu koja je dublja od 9500 metara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track