KAKO DA ZNATE DA LI STE ZARAŽENI OMIKRONOM? Ovo su najčešći simptomi novog soja koronavirusa
Foto: Shutterstock

britanska studija

KAKO DA ZNATE DA LI STE ZARAŽENI OMIKRONOM? Ovo su najčešći simptomi novog soja koronavirusa

Planeta -

Naučni časopis British Medical Journal (BMJ) sastavio je listu najčešćih simptoma zaraze omikronom.

Podaci o najčešće prijavljenim simptomima omikrona prikupljeni su u studiji koju je sprovela zdravstvena kompanija Zoe u saradnji s londonskim Kings koledžom, a analiza je rađena na potvrđenim slučajevima omikrona u Londonu, koji je izabran zbog većeg prisustva novog soja nego u drugim delovima Velike Britanije.

Pet najčešće prijavljenih simptoma omikrona su:

- Curenje nosa - Glavobolja - Umor (blagi i teži) - Kijanje - Bolno grlo

Na spisku čestih simptoma su i povišena temperatura, kašalj, kao i gubitak čula mirisa i ukusa, što su bili najčešći simptomi originalne varijante kovida, navodi BMJ.

Tim Spektor, vodeći naučnik u studiji, rekao je da je ažuriranje spiska smptoma koronavirusa bilo neophodno.

"Poruke koje su slali iz vlade nisu bile dovoljno jasne. Mislim da većina ljudi prepoznaje simptome nalik simptomima prehlade. Ja bih tom popisu jednostavno dodao 'simptomi nalik simptomima prehlade'", rekao je on.

"Moramo da edukujemo ljude, vratimo se osnovama i kažemo: Ako imate simptome prehlade, držite se podalje od ljudi. Ne treba čekati one klasične simptome kovida", rekao je Spektor.

Kako bi uporedili simptome delte i omikrona, stručnjaci su uzeli podatke o simptomima delte iz sedmice kada je taj soj bio dominantan i uporedili su ih sa najnovijim podacima (uzorak od 363 slučaja u periodu od 3. do 10. oktobra 2021.). Inicijalna analiza nije pokazala jasne razlike u ranim simptomima delte i omikrona (tri dana nakon testiranja).

Spektor je rekao da je od vitalne važnosti da javnost bude svesna simptoma, naročito u područjima poput Londona, gde postoji visoka stopa zaraze omikronom.

"Ako imate simptome koji podsećaju na blagu ili težu prehladu, vrlo je verovatno da imate kovid ako se nalazite u području kao što je London trenutno", rekao je on.

Iz ministarstva zdravlja je poručeno da su glavni simptomi pažljivo izabrani kako bi se razdvojili oni koji imaju koronu od onih koji je nemaju. "Od početka pandemije smo priznavali da kovid 19 ima mnogo dužu listu simptoma od onih koji se koriste u slučajevima definisanja bolesti, i eksperti konstantno revidiraju taj spisak", navedeno je iz ministarstva.

Bonus video:

01:02

OMIKRON VIRUS MNOGO OPASNIJI OD PRETHODNIKA!? Iz Južne Afrike stiže nekoliko hiljada Srba, TO JE EPIDEMIOLOŠKI RIZIK

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track