NJUJORK TAJMS: Šta Rusija traži od Zapada za smanjenje tenzije? Stanje u Ukrajini samo jedan od zahteva koji je stigao iz Moskve!
Foto: Profimedia

direktno

NJUJORK TAJMS: Šta Rusija traži od Zapada za smanjenje tenzije? Stanje u Ukrajini samo jedan od zahteva koji je stigao iz Moskve!

Planeta -

Rusija je u petak iznela svoje zahteve za sveobuhvatnim novim bezbednosnim aranžmanom sa Zapadom u istočnoj Evropi, sa najdalekosežnijim zahtevom za pismenu garanciju da se NATO neće širiti dalje na istok prema Rusiji.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej A. Rjabkov je u petak prvi put u javnosti izneo nove detalje o zahtevima na video konferenciji za novinare u Moskvi, usred gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, što je uzbunilo bezbednosne analitičare koji su izjavili da su zahtevi izgledalo je gotovo nemoguće prihvatiti.

Zahtevi su prevazišli sadašnji sukob između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini. I većina njih nije bila usmerena na Ukrajinu, kojoj preti gomilanje trupa, već na Sjedinjene Države i druge zapadne saveznike Ukrajine.

Oni su uključivali zahtev za obavezu NATO-a da Ukrajini neće ponuditi članstvo. Rusi takođe žele da alijansa zaustavi vojnu aktivnost na Kavkazu i u centralnoj Aziji i zahtevali su da NATO ukloni svu vojnu infrastrukturu instaliranu u istočnoj Evropi posle 1997. godine.

Predlog je istakao izrazito različite stavove u Sjedinjenim Državama i Rusiji o vojnim tenzijama oko Ukrajine. Rusija je insistirala na tome da Zapad podstiče krizu usađujući antirusko raspoloženje Ukrajini i obezbeđujući oružje. Ministarstvo spoljnih poslova je ovog meseca saopštilo da je sukob postao kritična pretnja bezbednosti Rusije.

Sjedinjene Države i evropski saveznici, nasuprot tome, kažu da je Rusija izazvala bezbednosnu krizu nedavno raspoređujući desetine hiljada vojnika blizu ukrajinske granice.

Ruski predsednik Vladimir V. Putin je poslednjih nedelja izneo neke od zahteva šire. Ali ova formalna ruska ponuda u petak za smirivanje tenzija na granici Ukrajine usledila je nakon video poziva između predsednika Bajdena i Putina 7. decembra. Posle poziva, Bajden je rekao da je voljan da sasluša Ruse.

Ruski zvaničnici rekli su da su diplomate taj predlog prenele visokoj američkoj diplomati, zamenici državnog sekretara Karen Donfrid, tokom sastanaka u Moskvi u sredu.

Kurir.rs/Njujork Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track