ZA MOSKVU JE LANSIRANJE OVOG PROJEKTILA CRVENA LINIJA: Ukrajinci u Donbasu ispalili moćni Džavelin VIDEO
Foto: Screenshot Facebook/Telekanal Dom

komersant

ZA MOSKVU JE LANSIRANJE OVOG PROJEKTILA CRVENA LINIJA: Ukrajinci u Donbasu ispalili moćni Džavelin VIDEO

Planeta -

U regionu Donjecka, na poligonu je došlo do gađanja iz američkih raketnih sistema Džavelin. Ovi kompleksi su sposobni da unište tenkove na udaljenosti do 5 km. Koplja je prvi put korišćena u Donbasu, navodi ukrajinski TV kanal Dom.

Sada je Ukrajina naoružana sa skoro 100 lansera i oko 500 projektila za njih. „Sve posade koje rade sa ovim oružjem su obučene i spremne su za izvršavanje borbenih zadataka“, citira kanal reči komandanta operacije Združenih snaga Aleksandra Pavljuka.

Krajem novembra, šef pres-službe štaba operacije združenih snaga Ukrajine Jaroslav Melničuk rekao je da je informacije o upotrebi kompleksa Javelin od strane Kijeva u Donbasu dao „niko ne zna ko“ i lažno je. O upotrebi kompleksa prvi je izvestio Kiril Budanov, načelnik Glavnog obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Ukrajine.

Kasnije je Kremlj saopštio da Rusija nema informacije o mogućoj upotrebi kompleksa Javelin od strane ukrajinske vojske u Donbasu. Pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov nije dao direktan odgovor na pitanje da li će se korišćenje kompleksa Džavelin smatrati presekom „crvenih linija“ o kojima je govorio Vladimir Putin.

U decembru je Generalštab Ukrajine nazvao „zvanične” informacije o upotrebi borbenih dronova „Bajraktar” i raketnih sistema „Džavelin” u Donbasu.

Kurir.rs/Komersant

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track