ŽELITE LI DA PUTUJETE? Od 28. decembra sve se menja, ove evropske države imaju novi uslov za ulazak u zemlju
Foto: EPA/ Michael Reynolds

nove mere

ŽELITE LI DA PUTUJETE? Od 28. decembra sve se menja, ove evropske države imaju novi uslov za ulazak u zemlju

Planeta -

Švedska je još jedna zemlja koja je najavila ograničenja ulaska za putnike iz EU. Od 28. decembra pa nadalje, svi putnici koji ulaze u tu zemlju moraže sa sobom da imaju i negativan test na kovid 19, čak i ako su vakcinisani.

Još sedam zemalja EU (Portugal, Irska, Kipar, Letonija, Italija, Grčka i Austrija) zahtevaju negativan test za sve strance koji dolaze iz EU, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Finska je, međutim, najavila da će to učiniti uskoro.

-Svi putnici će prilikom ulaska u Švedsku morati da pokažu negativan test na korona virus, bez izuzetka iz koje zemlje dolaze. Ova mera će se odnositi i na one koji su vakcinisani ili su preležali koronu. Ova mera se ne odnosi na osobe mlađe od 12 godina, kao ni na putnike sa švedskim državljanstvom ili one sa dozvolom boravka u Švedskoj, navodi se u saopštenju, a prenose Slovenske novice.

Odluku smo doneli zbog povećanog prisustva kovida 19 širom sveta i brzog širenja omikron sojae, kažu u švedskoj vladi.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rajnerds rekao je da oni razumeju da neke zemlje uvode nove mere, ali kako dodaje nije uveren da je to posebno korisno kada se putuje.

Verujemo da bi sertifikat bio dovoljan, naglasio je Rejnders.

Ranije ove nedelje, Komisija je odlučila da potvrda o vakcinaciji protiv Kovid-19 za punu vakcinaciju važi devet meseci za putovanja unutar EU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track