AKO SE ONAJ KANDIDUJE I JA ĆU SE UKLJUČITI U TRKU: Bajden objasnio šta je potrebno da bi učestvovao na predsedničkim izborima
Foto: Printscreen/ABC News

sudbina i zdravlje

AKO SE ONAJ KANDIDUJE I JA ĆU SE UKLJUČITI U TRKU: Bajden objasnio šta je potrebno da bi učestvovao na predsedničkim izborima

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden još uvek se nije zvanično izjasnio da li će se ponovo kandidovati za predsednika 2024. godine ali je rekao da bi, ako Donald Tramp ponovo bude izbor republikanaca, šanse da ponovo uđe u trku za Belu kuču dramatično skočile.

Bajden je u intervjuu ABC rekao da, iako on lično želi da se ponovo kandiduje, odluka o tome zavisi od "sudbine" i "zdravlja".

Bajden (79) najstarija je osoba ikada izabrana za predsednika SAD. Pre njega je to bio Tramp koji je inaugurisan sa 70 godina.

Na pitanje da li planira da se ponovo kandiduje, Bajden je odgovorio sa "da", što je nešto ranije rekla i portparolka Bele kuće.

Potom je dodao: "Poštujem sudbinu. Sudbina je intervenisala u mom životu mnogo, mnogo puta. Ako budem zdrav kao što sam sada - a dobrog sam zdravlja - onda ću se ponovo kandidovati".

Kada ga je voditelj pritisnuo da li bi trka za reizbor značila i "obračun" sa Trampom, Bajden se nasmejao i odgovorio: "Iskušavate me".

"Naravno, zašto se ne bih kandidovao protiv Donalda Trampa ako on bude kandidat. To bi samo povećalo moje šanse da se kandidujem", dodao je Bajden.

Tramp još uvek nije definitivno potvrdio da li će se opet kandidovati za izbore 2024. godine. Bivši predsednik ima vremena do 2022. i takozvanih "izbora na sredini mandata" (midterm elections) da zvanično obnaroduje da li će se kandidovati ili ne.

Kada je reč o zdravlju potencijalnih kandidata, Bajden je prošlog meseca imao redovni kontrolni pregled u bolnici Volter Rid i novinarima je rekao da se oseća odlično posle kolonoskopije, tokom koje je Kamala Haris obavljala dužnost predsednika.

Bajdenovi česti gafovi, padanje niz stepenice, zaboravnost, dremka na zvaničnim događajima, doveli su do toga da se mnogi pitaju da li "uspavani Džo", kako ga zove Tramp, ima problema sa zdravljem.

U istoj bolnici se lečio i Tramp kada se zarazio koronom, a ispostavilo se da je u novembru 2019. i bivši predsednik išao tamo na kolonoskopiju. Tramp je, inače, krio svoje stanje da, kako tvrde njegovi bivši saradnici, ne bi morao da preda predsednička ovlašćenja potpredsedniku Majku Pensu.

Ankete javnog menjnja pokazuju da podrška Amerikanaca Bajdenu opada posle nizua gafova i nepopularnih odluka vezanih za ekonomiju i korona krizu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track