VRHOVNI SUD VELIKE BRITANIJE PODRŽAO GVAIDA Približivši ga 1 milijardi dolara zlatnih rezervi
Foto: EPA

pala odluka

VRHOVNI SUD VELIKE BRITANIJE PODRŽAO GVAIDA Približivši ga 1 milijardi dolara zlatnih rezervi

Planeta -

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido je korak bliže obezbeđivanju kontrole nad više od milijardu dolara zlatnih rezervi koje se čuvaju u Banci Engleske, nakon što ga je britanski Vrhovni sud u ponedeljak uveče nedvosmisleno priznao za predsednika Venecuele.

Preinačujući prethodnu odluku Apelacionog suda, Vrhovni sud je presudio da je priznavanje šefova država i vlada isključivo odgovornost britanske vlade, koja je priznala Gvaida kao ustavnog privremenog predsednika Venecuele, prenosi CNN.

Odluka je usledila nakon dugotrajne bitke oko zlata između Nikolasa Madura, koji je zatražio drugi mandat na mestu predsednika Venecuele posle široko osporavanih predsedničkih izbora 2018. godine i Gvaida, tada šefa Narodne skupštine pod kontrolom opozicije koji je vodio bitku da se Maduro smeni od tog glasanja.

Londonski sud je rekao da je ''vezan principom jednog glasa da prihvati izjave izvršne vlasti koje utvrđuju da je Gvaido priznat od strane Vlade Njegovog Veličanstva kao ustavni privremeni predsednik Venecuele i da Maduro nije priznat od strane HMG kao predsednika Venecuele za bilo koju svrhu“.

Vrhovni sud je predmet vratio Privrednom sudu na dalje razmatranje. Međutim, izdata su uputstva da njegova presuda o ovom pitanju ne bi trebalo da bude protivna britanskom priznanju Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele.

Velika Britanija je priznala Gvaida kao venecuelanskog lidera u februaru 2019, a njen tadašnji ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je da je ''vreme za novi početak, sa slobodnim i poštenim izborima u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima''.

Tada je više od 40 zemalja donelo istu odluku, uključujući i Sjedinjene Države.

Gvaido je pozdravio odluku Vrhovnog suda u ponedeljak, rekavši da mu ona omogućava da zaštiti zlatne rezerve od Madurovog režima.

-Ovom odlukom Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, obaveštavam Venecuelance da će zlato međunarodnih rezervi i dalje biti zaštićeno u Banci Engleske, napisao je on na Tviteru u ponedeljak.

-Diktatura neće moći da je ukrade kao što je to uradila sa javnim sredstvima, stvarajući trenutnu humanitarnu vanrednu situaciju, dodao je.

Presuda od ponedeljka usledila je nakon duge i krivudave pravne bitke koja je prošla kroz nekoliko različitih sudova i donela suprotne presude.

Počelo je nakon što je Venecuelanska centralna banka, koju kontroliše Madurova vlada užila Banku Engleske, tražeći pristup zlatnim rezervama od 930 miliona evra (1 milijardu dolara) za koje je rekla da će pomoći zemlji da se nosi sa pandemijom korona virusa.

Venecuela je nameravala da likvidira zlato kako bi kupila zdravstvene zalihe i hranu preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, navodi se u sudskim dokumentima.

Maduro i njegova vlada odbacili su u ponedeljak ''zbunjujuću'' konačnu presudu Vrhovnog suda, optužujući ga da ''pribegava pravnim trikovima''.

Britanski Vrhovni sud pravde podredio se mandatu engleske izvršne vlasti, otkrivajući nedostatak podele vlasti, nepristrasnosti i, posebno, nezavisnog delovanja ovog pravosudnog tela, navodi se u saopštenju.

-Sa svoje strane, britanska vlada pribegava lažnoj političkoj šemi u dosluhu sa ekstremističkim političkim sektorima Venecuele na čelu sa Huanom Gvaidom, sa opakim ciljem da besramno ukrade zlato Venecuelanaca i nezakonito zapleni međunarodne rezerve Venecuelanske države, i u okviru nezakonite šeme koju vodi Vašington da opljačka resurse koji pripadaju venecuelanskom narodu, dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track