ZAKLJUČANI GRAD SIJAN UVODI JOŠ ZABRANA: Porast broja zaraženih na severu Kine! Ko prekrši nove mere može i u zatvor!
Foto: YUYU CHEN / Newscom / Profimedia

trinaest miliona stanovnika u potpunom lokdaunu

ZAKLJUČANI GRAD SIJAN UVODI JOŠ ZABRANA: Porast broja zaraženih na severu Kine! Ko prekrši nove mere može i u zatvor!

Planeta -

Vlasti zaključanog grada Sijana na severu Kine najavile su da će biti uvedene najstrože mere zbog epidemiološkog rizika posle beleženja nekoliko stotina slučajeva zaraze kovidom-19.

Trinaest miliona stanovnika Sijana primorani su da ostanu u svojim kućama od četvrtka, a dozvoljeno je samo po jednom članu domaćinstva da izađe svaki treći dan radi snabdevanja.

Gradske vlasti danas su prijavile dodatnih 150 slučajeva zaraze kovidom-19 čime se broj slučajeva popeo na oko 650 od 9. decembra. Vlasti su danas uvele zabranu vožnje privatnih vozila.

Mogu da voze samo osobe uključene u antikovid borbu, navele su gradske vlasti u poruci objavljenoj preko društvenih mreža. Policija će strogo kontrolisati vozila i oni koji krše propise mogu da dobiju 10 dana zatvora i kaznu od 500 juana (70 evra). U gradu je već sprovedeno više kampanja testiranja od četvrtka i 30.000 ljudi stavljeno je u karantin u za to predviđenim hotelima.

0649387397, Sijan, Kina
foto: Tao Ming / Xinhua News / Profimedia

Zabranjeno je izlaženje ili ulaženje u grad. Sve prodavnice koje nisu neophodne su zatvorene i gradski zvaničnici optuženi za nesposobnost u suzbijanju epidemiološkog rizika su kažnjeni. Kina je u velikoj meri uspela da savlada epidemiju nekoliko meseci posle njenog izbijanja krajem 2019. godine, ali sporadična žarišta prete zdravstvenoj pobedi koju su proglasile komunističke vlasti, ostvarenoj pomoću niza radikalnih mera kao što su zaključavanje, elektronska kontrola kretanja, takoreći potpuno zatvaranje granica, masovno testiranje, vakcinacija.

U nedelju je sa 206 novozaraženih prijavljeno u Sijanu rekordno povećan nacionalni dnevni bilans novozaraženih od marta 2020.

Ovaj zvanični bilans se ne može porediti sa dnevnim izveštajima koje objavljuje većina zemalja sveta ali kineske vlasti su zabrinute pred Zimske olimpijske igre koje počinju za manje od 40 dana.

Prošle nedelje organizatori su rekli da su sigurni da će morati sa se suoče sa zarazama među hiljadama stranaca koji se očekuju za taj sportski događaj.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track