SUMORNO PREDVIĐANJE ŠEFA NEMAČKE TEHNOLOŠKE KOMPANIJE: Nestašica čipova mučiće automobilsku industriju i u 2022.
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

lanci snabdevanja

SUMORNO PREDVIĐANJE ŠEFA NEMAČKE TEHNOLOŠKE KOMPANIJE: Nestašica čipova mučiće automobilsku industriju i u 2022.

Planeta -

Nestašici čipova ne nazire se kraj.

Nestašica poluprovodnika, kojoj se ne nazire kraj, izazavaće velike probleme u automobilskoj industriji u 2022. godini, upozorio je u ponedeljak novi izvršni direktor nemačke tehnološke kompanije Boš (Bosch) Stefan Hartung.

"Moramo jasno reći da kriza oko čipova nije gotova", rekao je šef najvećeg svetskog dobavljača automobilske industrije za Fokus.

"Svi mi u nemačkoj industriji uveliko se oslanjamo na pretpostavku da će problem uskih grla u snabdevanju biti rešen. Ako nemate čip, ne možete da završite upravljački sistem automobila, dakle ni samo vozilo. To će nas stajati mnogo energije u celoj 2022.", rekao je Hartung.

Zbog krize koju je izazvala nestašica čipova nova nemačka vladajuća koalicija levog centra možda neće postići sve svoje ciljeve, poput onog o 15 miliona električnih automobila na nemačkim putevima do 2030. godine, piše Hina.

To će biti neostvarivo "ako se uskoro ne reše problemi u globalnim lancima snabdevanja. I to ne važi samo za autoindustriju", naglasio je čelnik Boša i izrazio načelnu skepsu prema roku koji je Berlin zacrtao.

Ostvarivanje tog cilja zahteva ne samo sirovine, baterije i potražnju koja će zavisiti od infrastrukture, već i promene u društvu i tehnološku transformaciju, objasnio je Hartung koji za nekoliko dana "preuzima kormilo" od Volkmara Denera.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track