RAJ U PACIFIKU Mark Zakerberg nastavlja kolonizaciju Havaja, pazario još 44 hektara zemlje!
Foto: Shutterstock, AP

IMA SE, MOŽE SE

RAJ U PACIFIKU Mark Zakerberg nastavlja kolonizaciju Havaja, pazario još 44 hektara zemlje!

Planeta -

Osnivač Fejsbuka, koji je nedavno promenio ime u Meta, sada je vlasnik više od 600 hektara zemljišta na ostrvu Kauai

Porodica na okupu... Zakerberg sa suprugom i decom
Porodica na okupu... Zakerberg sa suprugom i decomfoto: Printscreen/Facebook

Mark Zakerberg, osnivač društvene mreže Fejsbuk, koja je nedavno promenila ime u Meta, nastavio je da kupuje zemlju na Havajima, po mnogima rajskim ostrvima u Pacifiku. Zakerberg je pazario još 44 hektara zemlje na ostrvu Kauai, četvrtom najvećem na Havajima, i za kupovinu je izdvojio 17 miliona dolara.

Samoodrživi ranč

On je odranije vlasnik čak 600 hektara zemljišta na Havajima, gde često boravi sa suprugom Prisilom Čan i njihovo dvoje dece. Kako prenosi londonski Gardijan, Zakerberg, osmi najbogatiji čovek na svetu sa 115 milijardi dolara, uz zemljište koje izlazi na more nedaleko od plaže Palaii, kupio je i stari rezervoar za vodu Ka Loko.

Zubi su joj oštri kao žilet... Velika bela ajkula
Zubi su joj oštri kao žilet... Velika bela ajkulafoto: Jutjub

Nosio nanogicu - Plaši se ajkula

Paparaci su letos ulovili Zakerberga kako surfuje na Havajima, a zanimljivo je da je na nozi nosio nanogicu protiv ajkula. Naime, radi se o uređaju koji emituje elektromagnetne talase koji teraju predatore što dalje. U pitanju je uređaj čija je cena oko stotinak dolara. Stručnjaci nisu uvereni u njegovu delotvornost, iako je poslednjih godina sve popularniji kod brojnih surfera. Zanimljivo je da je sličan uređaj ranije nosio i Barak Obama, bivši predsednik SAD, koji je takođe pasionirani ljubitelj surfovanja.

U pitanju je rezervoar čija je brana pukla tokom nevremena 2006. godine, kada se izlilo više od 400 miliona galona vode (oko 1.400 miliona litara) i kada je sedam osoba nastradalo. - Ovaj rezervoar predstavlja veliki rizik i nije popravljen. Mark je rešen da ispuni svoje zakonske obaveze vezane za rezervoar. On i Prisila nastavljaju da prave svoj dom na ranču Kulau - rekao je Ben Labolt, portparol Zakerbergovih. Milijarder ima plan da napravi samoodrživi ranč i blisko sarađuje sa predstavnicima lokalne zajednice. Zakerberg je veliki ljubitelj i poštovalac Havaja. On je 2014. izdvojio 100 miliona dolara za kupovinu 300 hektara, a još toliko je kupio u martu ove godine, ali za gotovo duplo manje novca (53 miliona dolara). Na njegovom imanju se nalazi plaža koja je javno dobro, kao i ranč za uzgoj stoke.

Kuće u San Francisku

Ipak, njegov dolazak na rajska ostrva nije mogao da prođe bez kontroverzi. Naime, on je naišao na velike proteste lokalne zajednice kada je svoje imanje ogradio dva metra visokim kamenim zidom. Tvrdio je da to radi kako bi smanjio nivo buke koja dolazi od obližnjeg puta. Međutim, time je sprečio pristup javnoj plaži. Zakerberg poseduje oko 500 hektara zemljišta i deset nekretnina u Palo Alto u San Francisku i na ostrvu Taho. Vrednost njegovih nekretnina je procenjena na 320 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track