OBAVEZNA VAKCINACIJA DESETKOVALA MARINCE SAD: Zbog odbijanja mnogi pred otpuštanjem: Neki tvrde da je u pitanju politički progon!
Foto: Profimedia

pandemija

OBAVEZNA VAKCINACIJA DESETKOVALA MARINCE SAD: Zbog odbijanja mnogi pred otpuštanjem: Neki tvrde da je u pitanju politički progon!

Planeta -

Američki marinci su "desetkovanii" obavaveznom vakcinacijom protiv korone koju je nametnuo predsednika Bajdena za vakcinu protiv COVID-19, dok se hiljade suočava sa otpuštanjem zbog njihovog stalnog odbijanja da dobiju vakcinu, izjavilo je nekoliko aktivnih marinaca za Foks Njuz.

Do danas, 169 marinaca je otpušteno zbog odbijanja vakcine, a hiljade drugih suočava se sa istom sudbinom nakon što je mandat Ministarstva odbrane za sve aktivne službenike stupio na snagu za Korpus marinaca 28. novembra.

Marincima je dozvoljeno da se prijave za izuzeće od vere, ali do sada nije odobrena nijedna prijava u vezi sa vakcinom protiv korone, ili bilo kojom drugom vakcinom, rekao je portparol marinaca za Fok Njuz

Foks Njuz je omogućio anonimnost nekolicini marinaca koji su odbili da se snime, tako da su mogli slobodno da govore. Rekli su da su svedoci „političke čistke“ od strane Bajdenove administracije koja tera „najbolje i najpametnije“ iz vojske zbog duboko uvreženih uverenja za koja kažu da su zaštićena Prvim amandmanom.

„U ovom trenutku nešto suštinski nije u redu sa rukovodstvom naše nacije“, rekao je major sa više od 17 godina aktivne službe. „Suočavamo se sa neustavnim ediktom za koji mislim da je veoma ciljana kao politička čistka, izvodeći neke od najboljih i najpametnijih vojnika, mornara, vazduhoplovaca, marinaca i čuvara iz svemirskih snaga.

Potpukovnik sa više od 19 godina aktivne službe rekao je da izgleda da vojska, konkretno Korpus marinaca, otpušta pripadnike „što brže mogu i brutalno koliko mogu, oštećujući svakog marinca koliko god mogu."

„Jedna poruka koju sam dobio od pukovnika iznad mene je bila: ’Gazi veoma pažljivo, ovo je politički, bićeš smrvljen kao mrav.’ I to mi je rekao jer mu je stalo do mene“, rekao je potpukovnik. „Da li želim da nastavim da služim u instituciji koja slama ljude zbog iznošenja razumnih stavova u odbrani svoje vere?“

Jedan narednik je rekao da se čini da „što glasnije govorim, šrafovi se čvršće okreću protiv mene“.

„Kada se od vas očekuje da se ponašate na određeni način i da poštujete određena pravila i sledite određene procese, a onda da vidite na drugom kraju da to nije dvosmerna ulica, to je kršenje mog morala koje ne mogu da podnesem. i ne govori o tome“, rekao je narednik.

Marinci koji su razgovarali za Foks njuz rekli su da su na udaru „potpunog“ odbijanja verskih izuzeća, pri čemu su njihove prijave odbijene bez razmatranja. Osam zasebnih pisama demantija dostavljenih Fok Nevs-u bilo je skoro identično, navodeći "vojnu spremnost" kao primarni razlog za odbijanje.

„Video sam jedan paket od narednika koji je priložio, otprilike, 30 stranica materijala da potkrepi zašto je njegovo uverenje bilo iskreno, bez zakonske obaveze da to učini“, rekao je glavni narednik. „A onda je uvredljivo imati ovo kao odgovor bez pojedinačne istrage i samo generalizovane tvrdnje o interesu vlade.

„S verske strane, ovo je apsolutna travestija o tome šta se dešava“, rekao je jedan glavni zastavnik. „Ljudi dobijaju potpuna odbijanja, oni se ne bave individualnim zabrinutostima ili uverenjima marinaca koji se podnose za versko izuzeće, i mislim da je to užasno pogrešno. Iskreno verujem da oni zapravo ne čitaju pisma.“

Drugi potpukovnik, koji je rekao da predvodi grupu za podršku od 800 pripadnika vojnih snaga koji se protive vakcini, rekla je: „Svi ostali uglavnom imaju glas osim vojske, jer nismo ovlašćeni da govorimo u suprotnosti sa našim rukovodstvom. "

„Razgovarala sam sa toliko različitih pripadnika službe“, rekla je. „Upravo nedavno, jedan od kaplara u grupi je bio potpuno uznemiren jer se jedan od njegovih prijatelja koji je takođe odbio pucanj, upravo ubio.

„Ovo je apsolutna travestija“, nastavila je gušeći suze. "I kažem vam, tako sam uznemiren zbog ovoga. Srce mi se slama za ove ljude."

Portparol marinaca, kapetan Rajan Brus, rekao je za Foks njuz da je do četvrtka obrađeno 3.080 od 3.192 zahteva za verskomizuzeće u vezi sa ovbaveznom vakcinacijom, a odobreno je nula, dodajući da „nije odobren nijedan verski smeštaj za bilo koji druge vakcine u proteklih sedam godina“.

Uprkos tvrdnjama marinaca za Foks Njuz portparol Korpusa je rekao da je proces za procenu zahteva za verska izuzeća urađen od slučaja do slučaja „kako bi se osiguralo da marinci dobiju dužnu pažnju“. Taj proces, rekao je on, uključuje procenu tročlanog Odbora za reviziju verskog smeštaja, kao i zdravstvenih i pravnih službi.

Takođe se vodila debata o tome šta će se desiti sa hiljadama pripadnika službe koji i dalje odbijaju metak. Iako se svi suočavaju sa odvajanjem od vojske, odredba koju su republikanci dodali u Zakon o odobrenju nacionalne odbrane iz 2022., koji je Kongres usvojio pre manje od dve nedelje, zahteva otpuštanje pripadnika vojske osuđen zbog odbijanja vakcine da dobije bilo počasno ili opšte otpuštanje.

Brus je rekao da ako je jedini osnov za razdvajanje odbijanje vakcine, „najnepovoljnija karakteristika službe koja se može odobriti je opšta (pod časnim uslovima)“. Ovakva oznaka znači da je vojni rok pojedinca bio zadovoljavajući, ali da nije zaslužio najviši stepen otpusta. On je rekao da je iz sastava marinaca zbog odbijanja vakcine do sada izdvojeno 169 marinaca, ali nije mogao da kaže koliko ih je izdvojeno tom oznakom.

Prvi potpukovnik je rekao da čak i generalno otpuštanje pod časnim uslovima rezultira gubitkom povlastica za obrazovanje G. I. Billa za pojedinog člana i njegove izdržavane članove.

Od više od 180.000 aktivnih marinaca, otprilike 5%, ili 9.000, Korpus smatra nevakcinisanim. Brus je za Foks njuz, međutim, rekao da broj uključuje pripadnike vojske koji su ili trenutno oslobođeni, čekaju na izuzeće iz verske zajednice ili su novi regruti koji tek treba da budu upisani u sistem izveštavanja i da nisu svi nužno „odbili“ vakcina.

U poslednjem nedeljnom biltenu korpusa prošle nedelje se navodi da je COVID-19 pitanje „spremnosti“, jer „brzina kojom se bolest prenosi među pojedincima povećava rizik za naše marince i misiju marinaca“.

Na pitanje kakav bi efekat gubitak hiljada pripadnika mogao da ima na spremnost korpusa, Brus je rekao: „Korpus marinaca će biti spreman da odgovori na poziv nacije ako bude potrebno.

I dok je stopa vakcinacije marinaca najniža među vojnim službama, u poređenju sa 96-98 odsto među vojskom, mornaricom i vazduhoplovstvom, samo dva marinca su umrla od COVID-19 do danas, rekao je Brus.

Zbog čega se mnogi marinci pitaju da li je vredno toga?

„Sine moj, moji rođaci, oni se neće prijaviti u službu“, rekao je major. „Vi govorite o generacijskoj šteti koja je nastala tokom Vijetnama i kako smo se tamo odnosili prema našim veteranima, ovo će biti znatno gore.

On je dodao da se sa trenutnim tenzijama u Rusiji, Ukrajini i Kini, vojska žrtvuje u pripravnosti čisteći hiljade vojno sposobnih muškaraca i žena pred „scenarijem Trećeg svetskog rata“.

„Ovo je američki ekvivalent rimskoj decimaciji“, dodao je glavni narednik.

„Nikada u životu nisam imao takvu moralnu primedbu ni na šta“, rekao je glavni zastavnik. „Veoma sam ponosan na svoju službu u mornaričkom korpusu i jednostavno mi se ne sviđa kuda to ide.

„Želim da ostanem unutra“, dodao je. „Imam potencijal da služim 20 godina i voleo bih da to uradim ako mi se pruži prilika.

Ranije ovog meseca, predstavnik iz Kalifornije Darel Isa predvodio je grupu republikanaca u slanju pisma Bajdenu u kojem kaže da čini „ozbiljnu grešku“ u sprovođenju svog vojnog mandata za vakcinu. Prošle nedelje, kongresmen se pridružio grupi od skoro 50 republikanskih poslanika u podnošenju podneska amicusa u prilog tužbi 35 SEAL-a i drugog osoblja mornarice koji traže verska izuzeća od vakcine.

Mornarica je prošle nedelje izvestila da je odobreno nula od 2.844 zahteva aktivne službe za versko izuzeće od vakcine protiv COVID-19.

Portparol Isse Džonatan Vilkoks rekao je za Foks njuz da se oko 45.000 aktivnih pripadnika vojske, što je ekvivalent 45 bataljona, suočava sa otpuštanjem tokom mandata.

„Mislim da ova Bela kuća i ovaj predsednik objavljuju retorički rat onima koji zovu nevakcinisane, i da hvataju vojsku u toj istoj retoričkoj borbi“, rekao je Vilkoks. „Oni su odlučni da otpuste, uklone i mislim da upropaste one koji im osporavaju mandat.

„Ovo bi bila najteža povreda koju je jedan glavnokomandujući naneo u svojoj komandi, mislim, u istoriji ove zemlje“, dodao je on.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track