OPERATER SEVERNOG TOKA 2 SPREMAN DA ISPORUČI GAS: Da li bi ovo moglo da stabilizuje cene gasa koje dostižu rekorde usled tenzija?!
Foto: Profimedia / Peter Kovalev / TASS

završena procedura

OPERATER SEVERNOG TOKA 2 SPREMAN DA ISPORUČI GAS: Da li bi ovo moglo da stabilizuje cene gasa koje dostižu rekorde usled tenzija?!

Planeta -

Operater novog gasovoda Severni tok dva između Rusije i Nemačke saopštio je danas da je spreman da obezbedi isporuke tog energenta, u vreme kada skače cena gasa podstaknuta geopolitičkim tenzijama.

"Procedura za ulazak gasa za drugi krak gasovoda Severni tok dva je završena... Pritisak je dovoljan za početak transporta gasa", saopštio je operater čije sedište je u Švajcarskoj. Operater upravlja podvodnim gasovodom dugim 1.230 kilometara.

Nemački regulator za energiju koji je ove jeseni suspendovao sertifikaciju gasovoda zbog pravne prepreke, saopštio je sredinom decembra da dozvola neće biti doneta pre sredine 2022. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je Severni tok dva spreman da počne sa isporukama čim se dobije zeleno svetlo od Berlina.

"Čim (Nemci) budu odlučili da počnu da rade, velike dodatne količine ruskog gasa odmah će krenuti za Evropu", rekao je Putin na sastanku koji je prenosila ruska televizija.

On je nagovestio da bi pokretanje gasovoda dovelo do pada cene gasa, koja je prošle nedelje dostigla novi rekord u Evropi.

"To će odmah imati uticaj na cene na tržištu, i sve zemlje i korisnici ruskog gasa će to osetiti", rekao je Putin.

Već godinama taj gasovod deli Zapad, neki kao što su SAD, smatraju da će povećati zavisnost Evrope od Moskve. Gasovod se pojavio u igri u drugom pitanju, rastu tenzija kod granice s Ukrajinom od novembra kod kojih Rusija gomila trupe što izaziva strah da se sprema za vojnu operaciju protiv Kijeva.

Nova nemačka vlada zapretila je da će zaustaviti Severni tok dva u slučaju ruske agresije.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Peter Kovalev / TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track