KAZAHSTAN SRLJA U HAOS Građani srušili spomenik OCU NACIJE bivšem predsedniku Nursultanu Nazarbajevu! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

NEREDI

KAZAHSTAN SRLJA U HAOS Građani srušili spomenik OCU NACIJE bivšem predsedniku Nursultanu Nazarbajevu! VIDEO

Planeta -

Demonstranti u kazahstanskom gradu Taldikorgan u Almatinskoj oblasti, okupili su se takođe na protestima protiv aktuelne vlasti.

Na njihovoj meti bio je spomenik prvom predsedniku nezavisnog Kazahstana posle sloma Sovjetskog Saveza Nursultana Nazarbajeva, koji su krenuli da ruše da ga uklone sa lokalnog trga.

Nursultan Nazarbajev je bivši predsednik Kazahstana koji je na toj funkciji bio od 16. decembra 1991 pa do 20. marta 2019. godine, kada je dao svečanu ostavku. Nazarbajev je bio čovek koji je snažno podržavao koncept evroazijsko saveza, ako alternativu Zajednici nezavisnih država za vreme vladavine Borisa Jeljcina.

Smatran je jednim od najduže vladajućih lidera na svetu. kazahstanom je upravljao skoro punih 30 godina. Bio je prvi sekretar Komunističke partije Kazahstanske SSR 1989. godine, a izabran je za prvog predsednika nacije nakon nezavisnosti od Sovjetskog Saveza. Ima titulu „Vođa nacije. U aprilu 2015. godine, Nazarbajev je ponovo izabran za predsednika Kazahstana sa gotovo 98 odsto osvojenih glasova, pošto praktično nije bilo opozicije.

Nazarbajev je bio optužen za kršenje ljudskih prava od strane nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava i potiskivanje disidenata i predsedavanje nad autoritarnim režimom.

Kazahstan je nasledio od Sovjetskog Saveza četvrtu najveću zalihu nuklearnog oružja na svetu. U roku od četiri godine od proglašenja nezavisnosti, Kazahstan nije imao nuklearno oružje. U jednoj od prvih glavnih odluka nove vlade, Nazarbajev je zatvorio sovjetski nuklearni poligon u Semipalatinsku (Semej), gde je sovjetska vojska izvršila 456 nuklearnih testova.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track