ZA RAZLIKU OD BRITANIJE, ITALIJA NE PRISVAJA TUĐE: Rim vratio delove partenonskog friza Grčkoj
Foto: Profimedia

prijateljske veze

ZA RAZLIKU OD BRITANIJE, ITALIJA NE PRISVAJA TUĐE: Rim vratio delove partenonskog friza Grčkoj

Planeta -

Italija će vratiti Grčkoj fragment sa istočnog friza Partenona u revolucionarnom sporazumu koji bi mogao da obnovi pritisak na Britaniju da vrati 2.500 godina stare mermere Partenona koje je lord Eldžin uklonio početkom 19. veka.

Mermerni fragment, koji prikazuje stopalo boginje koje viri ispod složene tunike, trenutno se čuva u Regionalnom arheološkom muzeju Antonina Salinasa u Palermu, na Siciliji. Prvobitno ga je kupio Univerzitet u Palermu od udovice Roberta Fagana, britanskog konzula za Siciliju i Maltu, nakon njegove smrti 1816.

Artefakt se vraća na osnovu dogovora o četvorogodišnjoj pozajmici u okviru sporazuma o kulturnoj razmeni između Sicilije i Grčke, sa namerom da se rok pozajmice produži za još četiri godine. Međutim, povratak u Grčku bi na kraju mogao postati trajan.

Zauzvrat, Muzej Akropolja u Atini pozajmiće muzeju u Palermu statuu boginje Atine bez glave iz 5. veka pre nove ere, kao i amforu iz 8. veka pre nove ere.

Dogovor, koji uključuje razmenu kulturnih inicijativa između dva muzeja, postignut je posle nekoliko godina pregovora između sicilijanskih i grčkih vlasti.

"Vraćanje malog, ali značajnog fragmenta Partenona ima veoma jaku simboličku vrednost“, rekao je savetnik za kulturu Sicilije Alberto Samona.

"To je takođe odgovor na međunarodnu debatu [o artefaktima sa Partenona]. Ali ne želim da ulazim u tu debatu. Za nas je ovo gest prijateljstva – Grčka i Sicilija su dve oblasti Mediterana koje dele zajedničku priču", dodao je on.

Fragment je pozajmljen Grčkoj 2002. i 2008. Samona je rekao da bi najnoviji transfer mogao da postane trajan, ali da je na italijanskom ministarstvu kulture da preduzme mere potrebne da se to ostvari.

Nije poznato kako je Fagan, arheolog amater, došao do tog fragmenta, iako jedna teorija sugeriše da mu ga je dao Eldžin, britanski aristokrata koji je iskopao većinu drevnih partenonskih mermera između 1801. i 1804. pre nego što ih je prodao Britanskom muzeju 1816. godine, gde su artefakti trenutno izloženi.

Grčka već dugo pokušava da izdejstvuje da joj Velika Britanija vrati figure sa Akropolja. U novembru je grčki premijer Kirijakos Micotakis zahtevao da Britanija vrati mermere Grčkoj, dok je istovremeno ponudio da pozajmi neka grčka istorijska blaga Britanskom muzeju. London je porucio da će figure ostati u Britaniji jer su "legalno nabavljene".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track