SEVERNA KOREJA ISPALILA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU: SAD, Južna Koreja i Japan u panici
Foto: EyePress News / Newscom / Profimedia

potvrđeno

SEVERNA KOREJA ISPALILA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU: SAD, Južna Koreja i Japan u panici

Planeta -

Lansiranje su registrovale vojske u regionu, a kritikovale su ga Južna Koreja, Japan i SAD

Severna Koreja ispalila je ove sedmice "hipersoničnu raketu" koja je uspešno pogodila metu, potvrdila je danas državna novinska agencija KCNA.

Lansiranje je prvo od oktobra, a registrovalo ga je više vojski u regionu, što je izazvalo kritike vlada u Sjedinjenim Državama, Južnoj Koreji i Japanu.

Severna Koreja je prvi put testirala hipersoničnu raketu u septembru, pridruživši se trci koju predvode velike vojne sile za postavljanje naprednog sistema naoružanja.

Za razliku od balističkih projektila koje lete u svemir pre nego što se vrate na strme putanje, hipersonično oružje leti ka ciljevima na nižim visinama i može postići više od pet puta veću brzinu od zvuka – ili oko 6.200 km na sat.

"Uzastopni uspesi u probnim lansiranjima u sektoru hipersoničnih raketa imaju strateški značaj jer ubrzavaju zadatak modernizacije strateških oružanih snaga države“, navodi se u izveštaju KCNA.

Tokom testa, "hipersonična klizna bojeva glava“ se odvojila od sve rakete i manevrisala 120 km bočno pre nego što je "precizno pogodila" metu udaljenu 700 kilometara, prenela je KCNA i dodala da je test takođe potvrdio komponente kao što su kontrola leta i njena sposobnost da radi zimi.

Projektil je pokazao svoju sposobnost da kombinuje "let u više koraka i snažno bočno manevrisanje“, saopštila je KCNA.

"Moj utisak je da je Severna Koreja identifikovala hipersonične rakete kao potencijalno korisno sredstvo za odbranu", rekao je Ankit Panda, viši saradnik u Karnegi zadužbini za međunarodni mir sa sedištem u SAD i dodao da fotografije projektila korišćene u testu u sredu sugerišu da je to drugačija verzija od one testirane prošle godine i da je verovatno prvi put predstavljena na odbrambenoj izložbi u Pjongjangu u oktobru.

"Verovatno su uspostavili najmanje dva odvojena razvojna programa“, rekao je Panda. "Jedan od njih je bio Hvasong-8, koji je testiran u septembru. Ova raketa, koja deli nekoliko zajedničkih karakteristika sa Hvasong-8, je druga".

Američki Stejt department saopštio je da je test prekršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN i predstavlja pretnju za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track