NOVI RAT 6. JANUARA ZBOG KAPITOLA: Bajden teško optužio Trampa, bivši predsednik nije ostao dužan!
Foto: Shutterstock

obračun

NOVI RAT 6. JANUARA ZBOG KAPITOLA: Bajden teško optužio Trampa, bivši predsednik nije ostao dužan!

Planeta -

Ovog 6. januara je prva godišnjica pobune u američkom Kapitolu, kada je gomila demonstranata marširala Kapitol Hilom, zahtevajući da Kongres odbije overu rezultata predsedničkih izbora 2020.

Američki predsednik Džo Bajden – govoreći u Vašingtonu na prvu godišnjicu pobune na Kapitolu, koju je nazvao „oružanom pobunom“ – optužio je svog prethodnika u Beloj kući Donalda Trampa da je stvorio „mrežu laži“ o navodnoj izbornoj prevari da „ težiti moći nad principima“.

„Pre godinu dana, danas, na ovom svetom mestu, demokratija je jednostavno napadnuta... Naš Ustav se suočio sa najvećom pretnjom“, rekao je Bajden. Prema rečima predsednika, Tramp je pokušavao da „spreči miran prenos vlasti” kada se usprotivio ishodu predsedničkih izbora 2020. godine. Bajden je rekao da nema dokaza da su izborni rezultati netačni i da je odbacivanjem ishoda trke za Belu kuću Tramp svoje interese stavio iznad interesa nacije. „I pre prvog glasanja, bivši predsednik je preventivno sevao sumnju u izborne rezultate. Samo je tražio izgovor, izgovor da pokrije istinu. On nije samo bivši predsednik. On je poraženi bivši predsednik“, rekao je Bajden.

Tokom pobune u Kapitolu, tadašnji predsednik, Bajden je rekao, „sve je to gledao na televiziji i satima nije radio ništa, dok je policija bila napadnuta, životi bili ugroženi, glavni grad nacije pod opsadom“.

„On ne može da prihvati da je izgubio“, rekao je Bajden, tvrdeći da je, za Trampove pristalice, „jedini način da pobede [...] jeste da potisnete svoj glas i poništite buduće izbore“. Tokom svog govora, predsednik je takođe rekao da „nikome neće dozvoliti da stavi bodež u grlo demokratije“. Prema Bajdenu, svet je trenutno u „borbi između demokratije i autokratije“.

Bivši predsednik je brzo odgovorio na Bajdenove primedbe. „Bajden, koji uništava našu naciju suludom politikom otvorenih granica, korumpiranim izborima, katastrofalnom energetskom politikom, neustavnim mandatima i razornim zatvaranjem škola, iskoristio je moje ime danas da pokuša da dodatno podeli Ameriku“, naveo je Tramp.

U svojoj izjavi, objavljenoj nekoliko trenutaka nakon Bajdenovog govora, bivši predsednik je ponovo pozvao na ogromnu američku inflaciju, nespretno povlačenje iz Avganistana i „mnogo više“.

„Zašto Unselect komitet totalno partijskih hakera, čija je presuda odavno doneta, ne raspravlja o nameštenim predsedničkim izborima 2020. godine?“ je otišao na. „To je zato što nemaju odgovore ni opravdanja za ono što se dogodilo.

Bajden je govorio tačno godinu dana nakon što je Kapitol upao i opljačkala gomila nasilnih demonstranata koji su zahtevali da poslanici Kongresa obore rezultate predsedničkih izbora 2020. – nešto za šta Donald Tramp misli da su mu demokrate „ukrale“ masovnom „prevarom birača“ „. Napad 6. januara odneo je pet života, uključujući i jednog policajca iz Kapitola. Tramp je optužen za podsticanje pobune, a demokrate u Predstavničkom domu opozvale su ga zbog optužbi. On je oštro negirao bilo kakvu nepravdu, a Senat ga je oslobodio nakon što mu je prestao predsednički mandat.

U julu je formirana Komisija za izbor Predstavničkog doma da istraži događaje, ali je izazvao malo entuzijazma kod bivšeg predsednika, koji veruje da veće nastoji da otkrije dokaze za njegovo krivično gonjenje. Komitet je zatražio njegovu evidenciju iz Bele kuće iz vremena pobune na Kapitolu - nešto za šta Tramp tvrdi da je neustavno, optužujući veće za „pristrasnost“ i „nepoštenje“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja