ČEKA GA DUGA I NEPRIJATNA SUDSKA BORBA: Princ Endru optužen za seksualno uznemiravanje, sud prihvatio tužbu, evo šta sledi
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

raspored poznat

ČEKA GA DUGA I NEPRIJATNA SUDSKA BORBA: Princ Endru optužen za seksualno uznemiravanje, sud prihvatio tužbu, evo šta sledi

Planeta -

Tužba koju je podnela Virdžinija Roberts Žufre vrlo verovatno će završiti na sudu.

Sud na Menhetnu odbio je u sredu zahtev princa Endrua da tužba za seksualno zlostavljanje koju je protiv njega podnela Virdžinija Žufre bude odbačena.

Sudija Luis Kaplan, osim što je obezbedio malu pobedu ženi koja već duže vreme optužuje princa za zlostavljanje, takođe je uvukao pripadnika britanske kraljevske porodice u dugu i potencijalno vrlo neprijatnu sudsku borbu.

"Ovo je velika stvar je je sklonjena verovatno najveća pravna prepreka da Virdžinija Žufre i njen tim iznesu svoj slučaj pred porotu", rekla je Gardijanu Nima Pamani, koosnivačica udruženja Parničnih advokata zapadne obale i bivša federalna tužiteljka.

Žufre (38) godinama je tvrdila da je kada je imala 17 godina naterana na seks sa vojvodom od Jorka. I da su je na to naterali američki finansijer Džefri Epstajn i njegova pomagačica/ljubavnica/prijateljica Gislejn Maksvel. Advokati princa Endrua nisu se oglasili povodom jučerašnje odluke sudije.

Epstajn, američki finansijer koji je osuđen za seksualno zlostavljanje ubio se u njujorškom zatvoru u leto 2019. godine. Britanka Maksvel proglašena je krivom 29. decembra za podvođenje tinejdžerki Epstajnu i trgovinu belim robljem.

Žufre je prvu tužbu podnela 2015. godine i tada je navela da je naterana na polni odnos sa princom u Epstajnovoj vili u Njujorku, na njegovom privatnom ostrvu i u kući Maksvelove u Londonu.

Žufre je podnela civilnu tužbu protiv princa federalnom sudu na Menhetnu u avgustu prošle godine, optuživši ga za napad i namerno nanošenje emotivnog bola.

Virdžinija Roberts Žifre, princ Endru
foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Endru demantuje sve optužbe i njegov tim je tražio da se po više osnova odbaci tužba Žufreove.

Njegovi advokati tvrdili su da su Žufre i Epstajn 2009. godine postigli sporazum na osnovu kog je princ zaštićen od tužbe sa njene strane, iako se u tom sporazumu prinčevo ime ne pominje direktno. Endru je takođe tvrdio da su optužbe Žufreove neodređene i da ne može adekvatno da se brani. Sada ostaje da se vidi da li sporazum sa Epstajnom "pokriva" i princa.

Ramani napominje da se civilne tužbe u slučajevima seksualnog zlostavljanja često rešavaju van suda, kao i da su žrtve mahom nesklone svedočenju. Sa druge strane, ni optuženi ne žele da izađu pred porotu i osuđivanje javnosti.

Ona, međutim, kaže da je slučaj Žufreove drugačiji jer je ona otvoreno govorila o svojim traumama, a kako nije svedočila na suđenju Epstajnovoj madam, "ovo je njena prilika da ispriča svoju priču, vrlo javno", rekla je Ramani.

Moguće je i da princ nije voljan da se nagodi van suda jer je uvek demantovao da se išta dogodio - Endru insistira na priči da je u vreme kada je navodno napastvovao Žufreovu u Londonu, doveo svoju ćerku Beatrisu na kasnu žurku u Pica ekspresu u Sareju i da je celu noć proveo sa decom. U slučaju da princ pristane na nagodbu, čak i bez priznanja krivice, za njim će se vući prilično smrdljiv trag.

Nagodba sa Epstajnom

Mesecima je Endruov pravni tim govorio da postoji nagodba Žufreove i Epstajna, na osnovu koje ona ne može da tuži druge "potencijalne krivce" Prinčev tim insitirao je na tome da je Endru jedan od tih "potencijalnih".

To je, međutim, nemoguće potvrditi jer je sudija Kaplan rekao da ga zakon sprečava da spekuliše šta su Epstajn i Žufre mislili kada su napisali te reči. Sudija je rekao da fraza "potencijalni krivci" može bukvalno da znači svako. Nagodbom nije jasno i nedvosmisleno naznačeno da obe strane žele da princ Endru ima neke koristi od dogovora.

Da li su njene optužbe toliko nejasne?

Prinčevi advokati tvrdili su da su optuže Žufreove previše nejasne i da ne mogu da se klasifikuju kao kršenje zakona Njujorka.

Sudija Kaplan presudio je da Žufreova u ovoj fazi postupka mora samo da dokaže da su njene optužbe moguće.

"Optužbe da je morala da sedi na njegovom krilu dok ju je dodirivao su dovoljno za tužbu za napad po njujorškom zakonu, bezz obzira na to koji deo tela je optuženi dodirivao", rekao je sudija. "Fizički kontakt koji je pogrešan pod svim okolnostima se može smatrati za napad, a to se jasno vidi iz optužbi Žufreove".

Sudija je ocenio i da "tužba Žufreove nije ni glupa ni nejasna ni dvosmislena već se odnosi na incidente seksualnog zlostavljanja na tri lokacije. Princ Endru može da zahteva više detalja koje će dobiti tokom presudskog postupka".

Prava optuženog princa

Advokati princa Endrua tvrdili su da je zakon o zlostavljanju dece na koji se Žufreova poziva neustavan jer joj je omogučio da podigne optužbe koje inače zakonski više ne bi mogla da podnese.

Sudija je prokomentarisao da je taj argument prinčevog tima isproban više puta, i da ga je svaki sud u Njujorku odbacio.

Šta dalje?

Slučaj "1:21-cv-06702" sada ide pred sud jer je sudija postavio vrlo jasan raspored.

Narednih dana, sud će razmotriti da li će u ime Žufreove poslati pisma britanskim sudovima u slučaju da im je potrebna pomoć u prikupljanju dokaza.

Onda, sredinom maja, obe strane moraju da podnesu svoj spisak svedoka. U to vreme, moraju da predoče drugoj strani sve dokaze koje imaju. Žufreova će želeti dokaze o prinčevom znojenju i i dečjoj zabavi u Pica ekspresu, njegovi advokati će pokušati da izvuku dokaze da Žufreova živi u Australiji i da nema nikakvih pravnih veza sa SAD.

Do 14. jula svi dokazi moraju da budu razmenjeni i svi pravni podnesci, svedoćenja i izveštaji podneti. Drugim rečima, sudija želi napismeno sve optužbe i svedočenja Žufreove i princa Endrua.

Kakve su prinčeve opcije?

Princ bi mogao da se žali na ovu presudu. U slučaju da viši sud prihvati žalbu, proces će se odložiti.

Ako princ ne podnese žalbu, ali i u roku ne dostavi tražena dokumenta i dokaze, Žufre može da traži automatsku presudu u njenu korist.

U slučaju da se od žalbe odustane, pred princom je jednostavan izbor: Ili će učestvovati u sudskom postupku, ispričati svoju stranu priče i braniti se od optužbi, ili će se nagoditi.

I Žufreova isto rizikuje. Na njoj je teret dokazivanja optužbi. A što je datum suđenja bliži, novčanik je sve tanji. Njen advokat Dejvid Bojz rekao je da bi njegova klijentkinja kao "pravdu" prihvatila i priznanje zlodela princa, ali je Endru uvek demantovao sve optužbe. Za sada je otvoreno pitanje: ako joj princ ponudi mastan novac, da li će ga prihvatiti?

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track