NA ISTOKU NIŠTA NOVO Političari pričaju, a Ukrajinci na prvoj liniji žive u bunkerima: ROVOVI, HLADNOĆA, TO JE NAŠA STVARNOST
Foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

linija fronta

NA ISTOKU NIŠTA NOVO Političari pričaju, a Ukrajinci na prvoj liniji žive u bunkerima: ROVOVI, HLADNOĆA, TO JE NAŠA STVARNOST

Planeta -

Žene nas napuštaju, a političari u Kijevu se svađaju, priča jedan od vojnika.

Erih Marija Remark je napisao "Na zapadu ništa novo", a u Ukrajini rečenica glasi "na istoku ništa novo". I tako već poslednih šest od osam godina rata. Prve dve su obeležili stalni sukobi, a onda se, nakon potpisivanja sporazuma iz Minska, situacija doneke smirila jer je povučeno teško oružje s obe strane.

"Besmisleno je pričati o tome šta sledi ili ne sledi; hoće li nas Rusija napasti ili neće; ko će biti naši saveznici; hoćemo li se boriti sami ili se nećemo uopšte boriti", ispričao je londonskom Tajmsu jedan od ukrajinskih zapovednika na prvoj liniji fronta, u rovovima koji se protežu u dužini od 500 kilometara, na ukrajinskoj zimi, ne znatno blažoj od ruske.

Ratni nadimak mu je "Sivi".

"Sve je to gubitak energije, mi smo ovde. Rat traje. Rovovi, hladnoća, to je naša stvarnost", priča Sivi. Koristi nadimak jer je iz okoline, da ga ne bi prepoznali sa druge strane.

Tako izgleda slika Ukrajine na terenu gde se i dalje gine, od 2014. godine više je od 14.000 mrtvih. Prošle godine je poginulo 66 ukrajinskih vojnika. Daleko su ženevske i briselske sobe u kojima se vode diplomatske rasprave.

Sve je više uverenih da će Rusija krenuti u napad jer je sada idealno vreme, tlo je zaleđeno pa jedinice mogu da se kreću bez opasnosti da zapnu u prolećnom blatu.

Prošlonedeljni sajber napada na ukrajinske državne instuticje, na frontu vide kao najavu.

Džen Psaki, portparolka Bele kuće, tvrdi da je Rusija u Ukrajinu poslala jedinice koje imaju zadatak da kreiraju uslove za napad, nešto poput nacističke operacije u Poljskoj kojom je počeo Drugi svetski rat.

Kako prenosi PBS, Psaki je optužila Rusiju da je već poslala operativce obučene za urbano ratovanje koji bi mogli da koriste eksploziv za sabotaže protiv snaga koje kontrolišu Rusi i onda okrive Ukrajinu za napade.

Cena nafte raste, ali ne zbog pretnje ratom u Ukrajini već zbog povećane potražnje i tenzija u Zalivu - nedavni napad dronovima na UAE.

Rusija je poručila da će moći da poveća proizvodnju za samo pola količine od one koju je OPEC+ dogovorio. Finansijski gigant Goldman Saks procenjuje da će u trećem kvartalu cena barela nafte biti 100 dolara.

Glavni uzrok inflacije i dalje su cene energenata i uska grla u lancima snabdevanja kojih je sve više jer Kina uvodi stroge mere zatvaranja zbog pojave zaraznog omikron soja koronavirusa.

U međuvremenu, Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajini, preneo je Global njuz. Britanija je poručila da će snabdeti Ukrajinu novim paketom oružja. Prvi kontigent je već poslat, a sa njim i mala jedinica koja će obučavati i uvežbavati Ukrajince.

"Doneli smo odluku o snabdevanju Ukrajine lakim protivoklopnim obrambenim sistemima oružja", rekao je ministar odbrane Ben Volas britanskim parlamentarcima.

On je pozvao ruskog kolegu da poseti London kako bi razgovarali o krizi. "To nisu strateška oružja i nisu pretnja Rusiji, već su za samoobranu", dodao je. Kremlj je juče saopštio da su "zabrinuti" zbog isporuke oružja.

Sa druge strane, Nemačka odbija da pošalje bilo kakvo oružje Ukrajini.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je početkom nedelje, prilikom posete Kijevu, da se nada da će situacija moći da se reši diplomatijom.

"Svaki dalji agresivni čin imaće visoku ekonomsku, stratešku i političku cenu za Rusiju", upozorila je ona.

Berbok je pojasnila da je restriktivna politika izvoza oružja "ukorenjena" u Nemačkoj zbog "različitih istorijskih orgovornosti" i da će Berlin na drugi način pomoći Kijevu.

"Najefikasniji način da podržimo Ukrajinu je nedvosmislena i, iznad svega, jednoglasna predanost EU, G7 i NATO-a", rekla je ona.

Sa druge strane, grupa senatora SAD koja je takođe posetila Kijev početkom nedelje, obećala je solidarnost i oružje i upozorila Putina da ne kreće na Ukrajinu.

Sve to ima malo odjeka među vojnicima koje vodi Sivi. "Imamo bunker, hranu, oružje, ostalo će doći s vremenom", priča za Tajms.

"Iznad zemlje, život je sumorni skup smrznutih dasaka, vreća sa peskom i čvrste utvrde. "Čuvaj se! Snajper!" znakova ima u izobilju, a nijedan vojnik nije dovoljno glup da gurne glavu preko parapeta kako bi buljio u snežne pustoši ničije zemlje, radije koristi rovovske periskope", opisuje Tajms situaciju.

0653222221, Ukrajina, vojska, obuka, ukrajinska vojska
foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Duboko u bunkeru regularne trupe u devetomesečnoj rotaciji stvaraju određenu vrstu doma. Božićne lampice se provlače kroz krevete na sprat u podzemlju, peći na drva teraju hladnoću; kuhari seckaju povrće i mešaju gulaš uz police na kojima su AK-47 i RPG-ovi. A sve to upotpunjava neophodna mačka zadužena da štiti nastambu od pacova, piše britanski list.

"Zemljak", kako je ratno ime poručniku, razbija idiličnu sliku. Pre tri nedelje snajper sa druge strane ubio je vojnika, pogodio ga u glavu u tiho jutro, jer je sporo prelazio plitak deo rova.

Par dana kasnije drugi je ranjen, "snajperski metak pogodio ga je u rame, zavrteo se ispod pancirne jakne i zarezao mu kičmu i pluća. Možda će ostati invalid. Naši protivsnajperski timovi su nakon toga ubili dvojicu njihovih. I tako to ide."

Dronovi su druga smrtonosna pretnja na ratištu, zapovednici ih smatraju izuzetno opasnim i navode da predstavljaju ulazak rata u novu, tehnološku fazu.

Zemljak priča kako je svaki od vojnika izgubio nešto u ovih osam godina, a vojnici to potvrđuju.

"Pre šest godina napustila me žena jer je rekla da ne može više da čeka da se vratim iz rata", kaže. "Odvela je kćer. Nikad je više nisam video. Ovo traje zauvek", tumači.

Valentina Džuba i Halina Nevina, njezina kći, i dalje žive u poslednjoj kući do fronta u gradu Mar'inka, u neposrednoj blizini Donjecka, na ukrajinskoj strani.

Prozore okrenute prema liniji razdvajanja su zazidale, ali metci i šrapneli i dalje ulete u kuću, posebno rano ujutro. Uprkos svemu, i dalje ne veruju da će Rusija pokrenuti invaziju jer bi to izazvalo krvoproliće, pričaju za Blumberg.

Dotle se u Kijevu vode političke borbe. Bivši predsednik Petro Porošenko, protiv koga je pokrenuta istraga za veleizdaju jer je kupovao ugalj od proruskih separatista, vratio se u zemlju u ponedeljak. Državno tužilaštvo zatražilo je njegovo hapšenje ili kauciju od 30 miliona evra.

U jeku međunarodnih rasprava o budućnosti Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski izaziva unutrašnju političku krizu. I pre eskalacije krize, popularnost bivšeg televizijskog komičara, koji je postao predsednik bila je u slobodnom padu.

Zatim su usledili pregovori o Ukrajini bez njegovog učestvovanja što je imalo dodatni negativni uticaj na podršku javnosti. Sukob s Porošenkom, koji je bio jednako neuspešan u rešavanju pobune, teško da će pomoći, pre je reč o potezu očajnika koji gubi tlo pod nogama. Jer, Porošenko, zastupnik u Radi (ukrajinski parlament) i njegovi pobornici sada optužuju Zelenskog da je gori autokrata od Viktora Janukoviča, bivšeg predsednika koji je bio ruska marioneta i zbog čije odluke da ne potpiše sporazum o saradnji s EU je izbila pobuna 2014. godine.

"Vlast je zbunjena i slaba. Umesto da se bori protiv Putina, pokušava da se bori protiv nas", grmi bivši predsednik, optužujući naslednika da je naredio njegov progon kako bi "skrenuo pažnju" sa stvarnih problema u zemlji.

"Kad se ujutro probudim, a krov i prozori su netaknuti, kažem neka je slava Bogu", priča Džuba koja odbija da napusti kuću. Kći je bila prve godine rata u Rusiji, a onda se vratila da bude uz majku. Koja je na ivici da izgubi nadu da će dočekati završetak sukoba ili videti nećaka koji je na drugoj strani fronta.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track