DŽONSON NE NAMERAVA DA PODNESE OSTAVKU ZBOG KORONA ŽURKI: Ovoj vladi se može verovati, nastavljamo sa poslom
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

partigejt

DŽONSON NE NAMERAVA DA PODNESE OSTAVKU ZBOG KORONA ŽURKI: Ovoj vladi se može verovati, nastavljamo sa poslom

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da nema nameru da podnese ostavku zbog organozovanja žurki u svojoj rezidenciji u trenutku kada je zbog koronavirusa čitava zemlja bila zatvorena.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer optužio je Džonsona da je promenio svoju priču u vezi sa održanim skupovima i da je na taj način doveo parlament u zabludu.

Upitan da li bi se povukao sa funkcije premijera, Džonson je odgovorio: "Ne".

"Ne poričem to i iz raznih razloga mnogi ljudi žele da me sklone, ali razlog zašto Starmer želi da se sklonim je što zna da se ovoj vladi može verovati", poručio je Džonson uz odobravanje konzervativnih poslanika i dodao da nastavlja svoj posao.

"Doneli smo teške odluke, i to su bile dobre odluke i svi mi, a naročito ja, nastavljamo sa poslom", dodao je Džonson.

Službenica Sju Grej trebalo bi danas da preda svoj izveštaj o takozvanom "partigejtu" - zabavama organizovanim u Dauning stritu i Džonsonovoj rezidenciji u trenutku kada su u celoj zemlji na snazi bile stroge mere zabrane okupljanja.

Džonson je obećao da će objaviti čitav izveštaj Grejove koja, inače, radi u njegovoj vladi.

"Kada ga budem dobio, naravno da ću uraditi ono što sam obećao", rekao je on u parlamentu.

Iz Džonsonovog kabineta su saopštili da to nisu bile zabave već radna okupljanja, ali to nije ublažilo bes Britanaca koji su u tom trenutku mogli da se sastanu na otvorenom sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva i koji nisu mogli da budu uz svoje najmilije u bolnicama, staračkim domovima, niti da organizuju proslave i venčanja.

Vesti i snimci zabave organizovane u maju 2020. godine - na koju su Džonsonovi saradnici pozvani da ponesu svoje piće - razbesneli su javnost i doveli do toga da se zatraži ostavka Džonsona. Ubrzo potom saznalo se i za zabavu iznenađenja za premijerov rođendan u Dauning stritu u junu 2020. na kojoj je Džonson, navodno, bio "samo 10 minuta".

U međuvremenu, londonska policija je juče pokrenula istragu "izvesnog broja događaja" u Dauning stritu i vladinim prostorijama koji su "flagrantno" kršili epidemiološke mere.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track