I NATO ODGOVORIO RUSIJI Severnoatlantski savez ima TRI NOVA zahteva za Moskvu i poručuje: Moramo ozbiljno da porazgovaramo!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

ukrajinska kriza

I NATO ODGOVORIO RUSIJI Severnoatlantski savez ima TRI NOVA zahteva za Moskvu i poručuje: Moramo ozbiljno da porazgovaramo!

Planeta -

Nakon što su Sjedinjene Države poslale Moskvi pisani odgovor na njihove zahteve, isto su to uradili i predstavnici NATO saveza.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako su predstavnici NATO saveza, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, uputili zahteve Moskvi, koji se mogu sažeti u tri područja koja se tiču odnosa NATO-a i Rusije, evropske sigurnosti i kontrole naoružanja.

U kontekstu odnosa NATO-a i Rusije, Stoltenberg je izjavio da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa NATO što dodatno otežava dijalog.

"Trebalo bi ponovo uspostaviti kancelarije u Moskvi i Briselu. Takođe, potrebno je poboljšati kanale komunikacije između NATO snaga i ruske vojske kako bismo promovisali transparentnost našeg rada, ali i smanjili rizike", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Rusija takođe treba da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, gdje su trenutno raspoređene bez saglasnosti ovih zemalja.

Kada je reč o kontroli naoružanja, generalni sekretar NATO-a ističe kako je istorija pokazala da praktične mere u ovoj oblasti mogu da naprave znatnu razliku i poboljšaju odnose između zemalja.

"Predlažemo zajedničke sastanke o vežbama i nuklearnoj politici o kojoj bi se razgovaralo na Savetu NATO-a i Rusije. Potrebno je takođe modernizovati Bečki dokument o vojnoj transparentnosti i raditi na smanjenju sajber pretnji", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da Rusija i NATO moraju ozbiljno da porazgovaraju o kontroli naoružanja.

"Saveznici su spremni da održe sastanak što je pre moguće. NATO je odbrambeni savez i mi ne tražimo konfrontaciju. Međutim, ne možemo i nećemo praviti kompromise na principima na kojima se zasniva naša bezbednost, bezbednost Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država", jasan je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO saveza osvrnuo se i na raspoređivanje dodatnih NATO trupa na istoku Evrope i poručio da je diplomatija prioritet, ali da sve zemlje treba da budu spremne na najgoru opciju.

"Paralelno sa našim diplomatskim naporima, mi povećavamo spremnost naših snaga. Pojačali smo prisustvo na područjima Baltičkog i Crnog mora sa više brodova i aviona. Raspolažemo i dodatnim pratećim trupama koje mogu biti raspoređene na ključna mesta u kratkom roku. Međutim, za njihovo raspoređivanje potrebna nam je odluka Severnoatlantskog veća", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je na kraju poručio da nije tajna da su stavovi Rusije i Zapada i dalje veoma udaljeni.

"Političko rešenje je i dalje moguće, ali Rusija se mora angažovati i zaista potruditi da smiri tenzije. Dali smo svoje predloge i spremni smo da saslušamo rusku stranu", rekao je on.

"Što se tiče članstva u NATO-u država kao što su Ukrajina i Gruzija, tu smo jasno poručili da ne pravimo kompromise. To je osnovni princip evropske sigurnosti. Nismo naivni, šta god da dogovorimo s Rusijom u različitim formatima, to mora biti izbalansirano i potpuno recipročno", zaključio je Stoltenberg.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja