UKRAJINSKI GRAD NA METI RUSA! JEDNI SPREMAJU ZALIHE I SKLONIŠTA, DRUGI BEŽE: Kupio sam kartu u jednom pravcu
Foto: Vitalii Kliuiev / Alamy / Alamy / Profimedia

strah u harkovu

UKRAJINSKI GRAD NA METI RUSA! JEDNI SPREMAJU ZALIHE I SKLONIŠTA, DRUGI BEŽE: Kupio sam kartu u jednom pravcu

Planeta -

Kirilo Zolotarjev je imao 30 godina kad su ga meci iz puške ruskoga vojnika pogodili u lakat i karlicu tokom rata u Ukrajini 2014. godine.

Ovaj ukrajinski vojnik nakon toga je osam meseci proveo u invalidskim kolicima, morao je ponovno da uči da hoda i još uvek koristi štap.

Sada, kad se približava četrdesetoj i radi kao IT-jevac u ukrajinskom gradu Harkovu, Zolotarjev je ponovo suočen sa mogućnošću rata dok se ruske trupe gomilaju nedaleko severne granice.

-Spreman sam ponovno da se pridružim vojsci ako me trebaju, ali bio sam ozbiljno ranjen, pa bi u slučaju da me zovu, značilo da smo u stvarno ozbiljnom ratu, kaže ovaj vojni veteran uz nelagodan osmeh.

0571061826, Harkov
foto: Vitalii Kliuiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi na udaru

Proše nedelje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi Harkov mogao biti prvi grad koga će Putinove snage napasti. Taj grad sa oko milion stanovnika smešten je tek 15 kilometara od ruske granice.

Njegove reči su izazvale nemir u Harkovu, ali u utorak je pokušao da smiri javnost rekavši kako 'Harkov predstavlja nadu, Harkov je Ukrajina i ne želi da ga okupira Rusija te nikad neće biti okupiran.'

Na neki način, Harkov je ukrajinska postrevolucijska priča o uspehu.

Nekad središte sovjetske industrije, ovih ga dana krasi naziv ukrajinske 'silicijumske doline' i ima najbrže rastući tehnološki sektor u čitavoj zemlji. Ulice su prepune kafića i barova iz kojih dopire zapadnjačka muzika, dok se u samom gradu nalazi 30-ak fakulteta.

Međutim, velik deo stanovništva Harkova govori ruski zbog čega bi Vladimiru Putinu mogao postati privlačna meta. Naime, ruski lider već dugo ima želju - kako on to vidi - da 'oslobodi' bivše sovjetske države.

Zolotarjev kaže kako ga, zbog njegovog vojnog iskustva, kolege iz IT sektora pitaju što da rade u slučaju invazije.

-Moj savet je da ne ostaju u ratnoj zoni jer to vojsci može da zakomplikuje situaciju i ojača neprijatelja, kaže.

-Drugi savet je da osiguraju dovoljnu zalihu gotovine i imaju uz sebe sva dokumenta u papirnom obliku, jer prvo što bi moglo da se prekine su telekomunikacije, rekao je.

Što se njegovih ličnih planova tiče, on i njegova supruga će zajedno sa 13-godišnjom ćerkom skloniti kod prijatelja.

Zolotarjev nije jedini koji preduzima mere predostrožnosti zbog eventualne invazije.

Oleg, 46-godišnji vozač taksija, već je kupio kartu u jednom smeru da napusti Ukrajinu.

-Želim da odem. Mislim da će doći do rata. Idem u Španiju - na svetu se puno ratuje, ali tamo je mirno, rekao je.

0592339818, Harkov, Grad
foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

Otpor ruskoj okupaciji

Tatjana Bednjak, vlasnica preduzeća u Harkovu, nikad nije bila u vojsci, ali je to nije spriječilo da takođe pruži otpor ruskoj okupaciji.

Poslednjih osam godina ona vodi svoju ličnu kampanju protiv Rusa, a u svom automobilu redovno vojnicima na granici dovozi opremu i zalihe.

-Ne znam da upravljam tenkom ni da pucam, ali definitivno ću se boriti, pomoći ću oko zaliha, kaže ova 49-godišnjakinja koja ima kompaniju za uvoz i izvoz.

-Savetovala bih ruskim vojnicima da ostanu kod kuće, dodala je.

Gospođa Bednjak posjećuje granicu dva do tri puta nedeljno kako bi ukrajinskim vojnicima dovezla zalihe u vidu tople odeće, hrane, vode i delova za vozila.

-Šta god da trebaju, kaže ona.

Ova majka četvoro dece deo je dobrovoljne logističke grupe koja je osnovana u žaru ukrajinske revolucije 2014. godine. U ono vreme, kaže, vojska je bila u rasulu i vojnici su jedva imali dovoljno opreme i hrane da prežive, a kamoli da se odupru invaziji.

-To je bila totalna katastrofa - nije bilo mehaničara, niti bilo kakve opreme i odeće za vojnike koji su, zapravo, gladovali. Kupovali smo opremu i zalihe od sopstevnog novca, kaže Bednjak.

Dodaje kako je sada ukrajinska vojska daleko bolje opremljena. Međutim, svejedno je zabrinuta, baš kao i neki ukrajinski funkcioneri, da bi proruske snage mogle da pokrenu napade unutar Ukrajine i to iskoriste kao izgovor za invaziju.

Vladimir Putin 'predstavlja tiraniju'

Ranije istoga dana, ukrajinska je policija objavila da je uhapsila nekoliko proruskih diverzanata koji su planirali 'seriju napada' na gradsku infrastrukturu.

I gospođa Bednjak takođe pravi planove za hitne situacije pa je svoj podrum pretvorila u sklonište sa svom potrebnom opremom i dovoljno hrane i vode za nedelju dana.

Na pitanje kakav je njen stav o Putinu i njegovoj vojsci, ona na trenutak zastane, jer ne želi da psuje na snimku.

Međutim, ubrzo kaže kako Putin 'predstavlja tiraniju'.

-Ako govorimo o vojnicima na granici, oni samo slede naredbe. Međutim, ako mislite na ruske vojnike koji ulaze u Ukrajinu i tvrde da nas štite - o njima mislim sve najgore i želim im sve najgore, kaže Bednjak.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track